20 karriärfrågor med Maria Nilsdotter ”Jag belönar mig med fotmassage”

I tio år har hon byggt upp det som idag är ett av Sveriges mest kända smyckesmärke – Maria Nilsdotter får nu svara på STYLEBYs 20 karriärfrågor. Nu kör vi!

Nilsdotter
Maria Nilsdotter är grundare och designer av smyckesmärket Maria Nilsdotter. Här får du hennes svar på STYLEBYs 20 karriärfrågor. 

 1. När förstod du vilken jobbväg i livet du skulle ta?
  ”Jag visste att jag skulle göra något kreativt och flyttade till London för att jag ville gå på Central Saint Martins, där gick jag ett grundår i konst och design och provade tillverka smycken och då fastnade jag direkt. Det klickade liksom och jag fortsatte på den längre utbildningen i Jewellery Design på samma skola.”
 2. Vad köpte du för din fösta riktiga lön?
  ”Oj det kommer jag inte ihåg men det kan ha varit något till min häst som jag hade då …”
 3. Var det läskigt att starta eget?
  ”Jag var lyckligt ovetande om svårigheterna och hade aldrig en tanke på att inte göra det, jag lyssnade inte när folk sa att det var svårt … Tror att man måste ha en stark tro på sig själv och en klar vision, en egen idé liksom, annars är det kanske lätt att tveka och snegla åt sidan.”
 4. Har du någonsin tvivlat på att du skulle klara det?
  ”Nej egentligen inte, det är klart det är mycket jobb och en hel del som är svårt men det tänker man inte riktigt på när man får jobba med sin passion, passionen driver en liksom framåt hela tiden.”
 5. Vad är det roligaste med att driva eget smyckesföretag?
  ”Det roligaste för mig är helt klart den kreativa processen, att skapa. Allt från de första idéerna och skisserna till att proverna börjar bli klara. Det är som att gå in i en egen liten bubbla, det är väldigt meditativt för mig.”
 6. Vad är det viktigaste du lärt dig?
  ”Att man måste ta tag i och göra det svåra och det man inte tycker är lika roligt, alla delar i företaget måste funka och är lika viktiga.”
 7. Vad gör du när du tappar sugen?
  ”Jag har aldrig känt att jag tappat det kreativa suget, men ibland har det varit jobbigt med de andra delarna och då har jag fått hjälp och råd av personer jag litar på och som har stor kunskap inom området.”
 8. Hur är du som chef?
  ”Haha, oj vad svårt, jag är nog en konstnärssjäl så inte så strukturerad men som tur var har jag hjälp med det nu.”
 9. Vad kräver du av dina anställda?
  ”Jag tror att det är viktigt att alla brinner för en vision, tror på det och känner sig delaktiga och engagerade, vilket jag tror mina medarbetare gör. Vi har ett väldigt tight litet team och jag känner ett stort stöd från dem.”
 10. Vad kräver du av dig själv?
  ”Att hela tiden förnya och förbättra produkten. Jag vill aldrig göra något man redan sett, jag vill bygga på det universum där Maria Nilsdotter smyckena lever.”
 11. Hur belönar du dig själv?
  ”Fotmassage! Eller ett bad, jag älskar att bada.”
 12. Hur mäter du framgång?
  ”Hur kollektionerna utvecklas och produkterna förbättras. Att vi har många lojala kunder som samlar på smyckena, de bygger på sin smyckesrustning och längtar efter nyheterna. Att människor blir påverkade och berättar hur mycket vissa smycken betyder för dem. Jag är väldigt glad över att vi har kunder i alla åldrar och många kvinnor som köper smycken till sig själva, för att fira något eller låta smycket symbolisera något hos sig själv.”
 13. Har du någon mentor?
  ”Jag har haft och har många duktiga människor omkring mig som hjälpt och stöttat på många olika sätt, min pappa hjälpte mig starta företaget för tio år sedan.”
 14. Vilken är din bästa egenskap ur ett yrkesperspektiv?
  ”Min kreativitet och att jag har en väldigt tydlig vision kring varumärket och inte påverkas av vad andra gör eller vilka trender som råder just nu.”
 15. Vad behöver du hjälp med?
  ”Businessdelen av företaget.”
 16. Vilken dröm har du kvar att uppfylla?
  ”Jag har många drömmar, tror att når man ett mål finns det direkt ett nytt mål man redan siktat in sig på.”
 17. Vad är ditt mål?
  ”Jag vill nå ut till fler med smyckena och samtidigt behålla känslan i dem, vill att företaget ska växa och att även smyckenas universum ska växa och utvecklas.”
 18. Vad önskar du att du hade vetat i början av din yrkeskarriär?
  ”Att det är nödvändigt och kan till och med vara kul att lära sig och få kontroll på sådant som man kanske inte kan eller tycker verkar roligt, som exempelvis ekonomi osv i mitt fall.”
 19. Vad driver dig?
  ”Att få skapa nya kollektioner och smycken.”
 20. Vad är det allra roligaste med ditt jobb?
  ”Det är allt det kreativa, att få skapa små objekt och att se dem bli burna av olika människor som ger dem liv.”

LÄSTIPS! 13 karriärfrågor till Styleins Elin Alemdar – se här