Tjejerna bakom heta smyckesmärket Bow Label guidar dig i karriären!

Sophie Antonsson och Josefin Bakos de Geer heter tjejerna bakom smyckesmärket Bow Label som det surras om i modebranschen just nu. Vi gav dem karriärfrågor att besvara!

Sophie Antonsson och Josefin Bakos de Geer –  Bow Label
När förstod ni vilken jobbväg i livet du skulle ta?
Sophie: Jag visste nog tidigt att det skulle bli något kreativt. När jag flyttade till London långt senare insåg jag hur kul jag tycker att själva businessidan av ett kreativt bolag är, och att jag gärna skulle kombinera dessa två områden.
Jos: Jag har haft eget så länge jag arbetat då min bakgrund är som fotograf, dock är det stor skillnad på att arbeta som frilansare där man säljer sin tid och sin expertis mot att arbeta med en fysisk produkt och ett varumärke med allt vad det innebär. Det är svårare på många sätt för det är så otroligt många fler bitar man måste arbeta med utöver produkten man säljer. Men det är också därför det är så otroligt lärorikt och roligt.

LÄSTIPS! Maria Nilsdotter svarar på STYLEBYs karriärfrågor!

Vad köpte du för din fösta riktiga lön?
Sophie: Förmodligen en partytopp i stark färg och syntetiskt material och kanske typ en cosmopolitan som man spillde ut direkt.
Jos: När jag flyttade till Australien efter gymnasiet jobbade jag som modell och när jag fick in mina första reklamarvoden kunde jag köpa en mac dator och en riktig kamera så jag kunde börja plåta. Otroligt fet känsla.

Var det läskigt att starta eget?
Nja, vi var ju två så det var mest att man var sjukt taggad. Det är läskigt att driva eget. Man har bara sig själv att skylla på om det går snett.

KLICKA PÅ PLUSSET I BILDEN FÖR ATT HANDLA BOW LABEL DIREKT.

Bow Label Lookbook

Har ni någonsin tvivlat på att ni skulle klara det?
Ja, absolut. Vi jobbade länge med Bow Label innan vi lanserade varumärket, och det är rätt svårt att jobba med något som inte finns. Då fanns det mörka stunder då man tvivlade på sin förmåga.

Vad är det roligaste med att driva eget modeföretag?
Att allt man gör är för sig själv, och man får göra som man vill!

Vad är det viktigaste du lärt dig?
Att det alltid är en ny dag imorgon. Och att svåra saker oftast är lättare än vad man tror.

Vad gör ni när ni tappar sugen?
Försöker att tänka på annat än jobb eller inspireras av något som inte alls har med jobb att göra. Vänner är en stor hjälp när man är lite uttröttad också. Och ibland är det bättre att bara pausa och sätta sig i solen en stund. Det är vi rätt bra på att göra om man hinner.

Vad kräver ni av de ni arbetar med?
Mycket engagemang och ärlighet. Helt okej att man inte kan allt, bara man säger det så att säga. Det är viktigt att man kontinuerligt kan återvända till de delar i arbetet som är lustfyllda för en. Det är så man tankar för att ta sig igenom tyngre perioder.

KLICKA PÅ PLUSSET I BILDEN FÖR ATT HANDLA BOW LABEL DIREKT.

Lookbook Bow Label

Vad kräver ni av er själva?
Mycket engagemang och ärlighet. Det är så många bitar och man vill ju kunna allt. Den här processen har varit otroligt lärorik för oss båda, både vad gäller utveckling på det personliga planet och det yrkesmässiga. Det är viktigt att inte ge upp för lätt, men det gör vi inte, då hade vi ju inte stått här idag!

Hur belönar du dig själv?
Vi gillar att belöna oss med långa goda middagar och smarrigt vin, när vi bara sitter och pratar i timmar om allt mellan himmel och jord. Det var ju så fröet till Bow Label en gång såddes och våra samtal är fortfarande en stark katalysator för varumärket.

Hur mäter ni framgång?
Om vi lyckas placera varumärket där vi vill att det ska vara och att vi i så fall kan vara med och påverka och inspirera andra. Det är också otroligt kul när man ser folk styla våra grejer på ett helt annat sätt än man skulle gjort det själv. Då blir det tydligt att man verkligen kan använda våra designs för att uttrycka sin egna personliga stil och den tanken gillar är väl den som inspirerar oss mest när vi jobbar.

LÄSTIPS! Blue Billie och Bxxlights Daniela Upmark svarar på STYLEBYs karriärfrågor!

Har ni  några mentorer?
Vi har individuella mentorer och en mentor vi träffar en del gemensamt. Vi skulle gärna vara mentorer för någon som vill välja en liknande bana som oss. Man gillar ju tanken på att allt är ett kretslopp.

Vilken är era bästa egenskaper ur ett yrkesperspektiv?
Sophie: Tror att det är att jag inte ger upp. Och att jag verkligen älskar det jag jobbar med. Tycker det är så himla kul och det är ju den absolut bästa drivkraften.
Jos: Jag är lustdriven och noggrann. Sen är jag orädd och ganska fri som människa. Jag har aldrig haft en fast inkomst eller en fast arbetsplats med kollegor och julfester och betald semester, så för mig har det här inte varit något läskigt hopp ut i det okända. Man kan bara räkna med sig själv i slutändan så jag gillar att känna att jag kan klara allt. Jag lär mig saker precis hela tiden då jag vill förstå allt jag gör och jag försöker alltid själv innan jag frågar om hjälp.

Vad behöver du hjälp med?
Själva affärssidan. Hur man prioriterar rätt och därmed kan kapitalisera på sitt hjärtebarn på ett bra sätt och fatta långsiktiga beslut som är bra både ur affärssynpunkt och för varumärket i det långa loppet.
KLICKA PÅ PLUSSET I BILDEN FÖR ATT HANDLA BOW LABEL DIREKT.

Lookbook från Bow Label

Vilken dröm har du kvar att uppfylla?
Sophie: Oj, det är manga! Men jag drömmer om att ha ett alldeles eget hus nära naturen en dag.
Jos: Att jag nån gång lyckades bli klar med samt få publicerat nåt av alla de halvfärdiga romanmanuskript som ligger och skräpar i datorn.

Vad är era mål?
Sophie: Att kunna jobba med det jag älskar men att kunna vara mer närvarande i livet. Just nu är jag absolut inte tillräckligt närvarande i andra delar av livet än det som är precis framför näsan. Det ska bli mitt mål för resten av 2017!
Jos: Att bygga ett starkt varumärke som vi kan utvecklas med under lång tid.

Vad önskar ni att ni hade vetat i början av din yrkeskarriär?
Sophie: Att det löser sig. Fatta hur mycket ångest man hade sparat om man visste att man skulle hitta sin grej längre fram.
Jos: Att inte ha bråttom med att bli vuxen. Jag tycker det är bra att flumma lite och inte bestämma sig direkt vad man vill göra. Livets bana är för de flesta ganska krokig. Man träffar människor längs vägen och hamnar in på nya spår. Smyckesbranschen var exempelvis helt ny för mig när vi drog igång detta. Jag tycker det är en spännande tanke att jag inte har någon aning om vad framtiden har att erbjuda. Arbetslivet är ju så långt, och man kan göra så mycket roligt.

Vad driver er?
Sophie: Att skapa. Och att berätta en historia tror jag. Att få ner alla tankar och idéer i ett sammanhang där de gör nytta.
Jos: Jag vill beröra människor. Det genomsyrar allt jag gör och det är alltid där jag söker min bekräftelse. Oavsett om det handlar om att skapa bilder, smycken, skriva en bok eller berätta en rolig story som får min man att skratta hemma vid middagsbordet.

Vad är det allra roligaste med ditt jobb?
Det roligaste är när vi flowat riktigt bra tillsammans och kommit i mål med något inom det kreativa arbetet. När man känner att man lyckats fånga och koka ner den känsla man vill förmedla. Det kan vara en plåtning, en designrunda eller liknande.

GÄSTA STOCKHOLMS NYA STORA MODE- OCH SKÖNHETSFESTIVAL – STYLEBY KOMMER ATT VARA DÄR!