#18 Chefredaktörens stilsommar: ”Hår som ger dig stjärnstatus”

Under juli månad bjuder STYLEBYs chefredaktör Jonna Bergh på sina bästa krönikor genom åren. Läs och njut av en ny krönika varje dag – vart du än befinner dig i sommar!

Stilsommar_18

Det brukar sägas att håret utgör 50 procent av ditt utseende. Jag tror helt ärligt att det utgör mer, och om du frågade mig hur mycket pengar jag plöjt ner i mitt hår under min livstid skulle jag mumla och byta samtals-ämne. Att upprätthålla ett välklippt och välfärgat hår är svindyrt – men faktum är att det under en kväll sparade mig en smärre förmögenhet.

90-talet var inne på sina sista skälvande månader, och i Stockholms innerstad var det hett att färga underhåret svart, och jag hakade på trenden.

Strax efter är jag i Köpenhamn för att se en spelning med, samt intervjua, Spice Girls-hjältinnan Mel C. Efter giget i Christiania – som var fantastiskt – hoppar jag och en vän, då programledare för ett nöjesprogram i tv, in i en taxi och ber chauffören att köra oss till stans hetaste klubb som det snackas om hemma i Stockholm. ”Ni kommer aldrig att komma in!” säger taxichauffören. ”Vakterna är stenhårda och ni är inte tillräckligt coola.” ”Kör oss dit, så får vi väl se”, säger jag mer självsäkert än vad jag känner mig. När vi kommer fram kliver jag, med spelat självförtroende, ur bilen. Hjälp. Kön är jättelång. Megalång faktiskt. Och klubbens pointers ser inte tillmötesgående ut alls. Taxichauffören flinar.

Då händer det. En pointer blickar ut över människohavet, får syn på oss (nu är det inte dumt att vara 190 centimeter inklusive klack!), pekar i vår riktning, och plötsligt delar sig massan som för Moses himself. Jag hinner se taxi-chaufförens flin totaldö innan vi utan problem skrider genom massan fram till dörren.

”Jag har aldrig varit så glad över att de har svensk tv i Danmark”, säger jag och highfivear min kompis som ser stolt ut över att hans stjärnstatus vippat in oss.

Vi blir ledsagade in i ett viprum, strax står riktigt dyra flaskor champagne på bordet som vi girigt förser oss av. Jag är verkligen imponerad av den kungliga behandling min kompis får i Danmark. En känsla av att det är jag som får flest blickar skakar jag av mig. Efter massor av champagne, även trevliga danskar som kommer förbi och pratar (mest med mig?) får ett glas och ishinken fylls hela tiden på, är det dags att lämna detta urtrevliga ställe.

”Tur att det är gratis, annars skulle vi få diska oss härifrån”, säger min tv-stjärna till kompis.

En av viprummets bartendrar har spanat på mig hela kvällen. När han ser att vi gör oss redo för att gå pilar han fram och säger: ”Kan du signera er singel till mig?”

Eftersom jag aldrig släppt någon singel så tittar jag förvirrat ner – och ser The Cardigans singel till den låt de vid tillfället har en stor världshit med, ”My Favourite Game”.  I den Jonas Åkerlund-regisserade videon kör Nina Persson bil i svart linne och håret är … blont ovantill och underhåret är färgat svart!

Min tv-kompis och jag tittar på varandra, våra polletter ramlar ner samtidigt. De tror att jag är Nina Persson i The Cardigans! Det förklarar all gratis champagne, och det förklarar den omotiverade mängd Cardigans-hits som spelats hela kvällen. När som helst kommer vi att bli avslöjade som bedragare med en nota i paritet med Danmarks statsskuld! Jag rafsar i panik ner en kråka på omslaget (förlåt, Nina!) och vi flyr ut från klubben med dåligt samvete – men med vår privatekonomi i behåll.

Nina Persson och jag inte är lika varandra över huvud taget. Att endast håret, möjligen i kombination med min nationalitet, fick Köpenhamns trendigaste klubb att tro att jag var en MTV-stjärna säger en del om hårets betydelse för ett utseende – och för en utekvälls slutnota.

I dag har jag faktiskt slutat färga håret helt – det du ser på bilden är min naturliga hårfärg. Och numera betalar jag mina egna restaurangnotor.

TIPS! GÄSTA STOCKHOLMS NYA STORA MODE- OCH SKÖNHETSFESTIVAL – STYLEBY KOMMER ATT VARA DÄR!

NUVARANDE #18 Chefredaktörens stilsommar: ”Hår som ger dig stjärnstatus”
NÄSTA #17 Chefredaktörens stilsommar: ”En bruten klack ger ett brustet hjärta”