Claudine Eriksson är en av Sveriges mest lysande grafiska formgivare just nu som bor och arbetar i New York och har på senaste åren jobbat med några av branschens stora jättar. Här svarar hon på STYLEBYs 16 karriärfrågor.    

Claudine Eriksson är en av Sveriges mest lysande grafiska formgivare just nu. Här svarar hon på STYLEBYs 16 karriärfrågor!

Claudine Eriksson

1.När förstod du vilken jobbväg i livet du skulle ta? ”Jag har alltid fascinerat av grafisk formgivning – färgtypografi, komposition och meddelande ändras – men samma principer gäller. Jag insåg att jag hade ett intresse för design tidigt och jag började göra böcker, illustrationer, affischer och olika typer av applikationer utan att veta att det var grafisk design. Jag vill utforska möjligheterna inom grafisk design och bestämde mig för att ta en grafisk design utbildning i New York.”

2. Hur hamnade du med några av förlagsbranschens jättar?  ”Jag erbjöds en tjänst vid Martha Stewart för några år sedan – där blev jag inkastad i en värd av matfotografi och kokböcker. Efter det blev det arbete på ”Clean Slate” publicerad av Clarkson Potter, som snabbt blev en New York Times-bästsäljare. Efter det har det bara rullat på och jag har fått designa flera böcker för de stora förlagen som “Soup Nights” (Rizzoli), “Please make this look nice” (Rizzoli), and “Martin Puryear, The Big Bling” (Madison Square Park). Jag hade även turen att bli erbjuden jobb på Pentagram och Ahl & Co, där några av mina designhjältar jobbar. Idag arbetar jag med installationer för Philadelphia Museum of Art och The Highline. Och nyligen gjorde jag en interaktiv videoinstallation på nybildade Quad Cinema i New York.”

Claudine Eriksson

3. Vad är det roligaste med att arbeta med grafisk design i New York? ”Att skapa installationer och böcker som når många människor är givande – det håller mig motiverad. Design är inte ett jobb för mig – det är mitt intresse och min heltids hobby på ett sätt. Vissa saker är roligare än andra, men designscenen i New York verkar aldrig sluta imponera och inspirera mig att göra större och bättre saker.”

4. Vad är det viktigaste du lärt dig?  ”Det bästa jag någonsin lärt mig är att inte försöka att uppfylla förväntningarna, men att alltid sträva efter att ”överträffa förväntningarna”. Det förändrade verkligen min designprocess och hur jag jobbar, och det fick i sin tur mig att tänka större.”

5. Vad gör du när du tappar sugen? ”Det hjälper alltid med en promenad eller besöka ett galleri eller lyssna på en konsert.”

Claudine Eriksson

6.Hur är du som ledare? ”Optimistisk – ingenting dödar skapande som negativitet. Jag gillar att uppmuntra de personer som jag jobbar med att vara experimentella och lekfulla.”

7.Vad kräver du av dina kollegor? ”Work hard and play hard – designkvalitet och innovation.”

8.Vad kräver du av dig själv? ”Nyfikenhet och att alltid överträffa förväntningarna på något sätt, samt hitta det oväntade i varje projekt.”

9.Hur belönar du dig själv? ”Med att resa! Det finns inget bättre än att jobba riktigt hårt och sedan unna sig själv att resa, vila och ladda batterierna.”

10.Hur mäter du framgång? ”Framgång kan mätas på några olika sätt. Hur mycket du lär dig och utvecklas, hur glad du är med slutprodukten och om ditt projekt gjorde skillnad i någons liv. Jag tycker att den ultimata framgången är när alla  parametrarna ovan är uppfyllda.”

11.Har du någon mentor? ”Absolut! Paula Scher och Peter Ahlberg, två personer som är legender i branschen och som jag jobbar med regelbundet. De är motsatser till varandra, vilket gör att deras input och mentorskap är ännu mer värdefullt.”

Claudine Eriksson

12. Vilken är din bästa egenskap ur ett yrkesperspektiv? ”Att kunna fatta beslut om alla delar av ett projekt.”

13. Vad behöver du hjälp med? ”Skicka in mina projekt till tävlingar. Jag har aldrig haft ett intresse för dokumentation av projekt. När det är klart, är jag mentalt redan på nästa projekt.”

14. Vilken mål har du kvar att uppfylla? Det finns så många! Jag vill producera en soloutställning och så småningom öppna min egen designstudio längre fram i tiden.”

15. Vad driver dig? ”Nyfikenhet och möjligheten att lära mig nya saker — jag är en workaholic, jag älskar att vara sysselsatt!”

16. Vad är det allra roligaste med ditt jobb som designer? ”Att det alltid ändras och ingen dag är den andra lik. Ena dagen ritar jag, nästa jobbar jag på en motion graphic video och en annan en stor väggmålning eller installation. Jobbet är alltid intressant!”

LÄSTIPS! 19 karriärfrågor till Ida Klamborn: ”Klä kvinnor är det roligaste!”

foto DAVID BARRON