#16 Chefredaktörens stilsommar: ”De (till nu) oskrivna reglerna för modelån”

Under juli månad bjuder STYLEBYs chefredaktör Jonna Bergh på sina bästa krönikor genom åren. Läs och njut av en ny krönika varje dag – vart du än befinner dig i sommar!

Stilsommar_16

I ”Blades of Glory” (2007), humorfilmen om en manlig konst-åkningsduo bestående av rockguden Chazz Michael Michaels (Will Ferrell) och pastellovern Jimmy MacElroy (Jon Heder) får fåfängan sitt.    En favoritscen är dedikerad kärleken till en hårborste (!), dels för att den snuddar vid min egen relation till min Maison Pearson-borste, men också för att jag beundrar Chazz sätt att tydliggöra sitt ställningstagande i en fråga som ständigt är ett orosmoln på varje modeälskares himmel. I filmen öppnar Chazz ett valnötsetui i vilket han förvarar sin favorithårborste.

”Wow, cool borste!” säger Jimmy, varpå Chaz gläfser: ”Det är inte en ’borste’, det är ’The Verticoli’! Den karvas ur illegalt valben. Det görs bara elva om året. Den kostade 12 000 dollar – eller 30 miljoner lire. Lågt motstånd, minimalt vridmoment vid varje borsttag.”

Därpå spänner Chazz ögonen i Jimmy och säger: ”Du får inte ens titta på min Verticoli. Jag överdriver inte när jag säger att jag inte skulle kunna älska en mänsklig bebis mer än jag älskar den här borsten.”

Kärleken till ens hårborste är egentligen värd en egen text (”The Verticoli” har faktiskt en egen Facebook-grupp), men denna scen föranleder en diskussion kring en annan känslig fråga: modeutlån.

När jag frågar runt visar det sig direkt att modeutlån är ett känsligt ämne med suddiga regler och där åsikterna är lika skilda som Madonna och Guy Ritchie. Ett fåtal lånar glatt ut och bryr sig inte nämnvärt, men de allra flesta får en klump i magen vid blotta tanken. Man vill ju inte vara snål, men … Det känns jobbigt. Ibland är det så enkelt att man inte gärna vill att föremålet för förfrågan ska kopplas ihop med en annan person, men oftast är det av en betydligt mer praktisk anledning: Vad händer om utlånet försvinner eller går sönder?

Med anledning av det bjuder jag härmed på STYLEBYs ”5 guidelines för utlån- och lån av modeplagg och accessoarer”:

1. SÄG HELST JA. Får du frågan av en kompis – försök låna ut. Det är trots allt ”bara” mode. Självklart måste du inte, men om kompisen och du delar inställning till hur noga ni är med era grejer så är det hyfsat ofarligt. Är du själv supernoga med dina grejer och din mest slarviga kompis ber om ett lån så bör du ändå överväga att säga nej – risken är att ni har för olika sätt att se på plaggets eller accessoarens skötsel.

2. ERSÄTT UTAN TJAFS. Om ett plagg du lånat går sönder, blir missfärgat eller försvinner ska du alltid ersätta det (äldre säsongers plagg hittar du hos Vestiaire Collective och på Ebay). Även om det inte var ditt fel är det du som ansvarar för plagget. Du ska inte ens fråga din kompis om hon vill ha ersättning, eftersom hon av artighetsskäl kan känna sig tvingad att säga     ”Nej, det behövs inte”. Detta gör att du alltid, om du lånar något, måste vara beredd på att hosta upp pengarna ifall saken du lånat gått sönder. Har du råd? Tycker du att det är värt det? Ställ dessa frågor till dig själv innan du ens frågar om ett modelån.

3. SKOR ÄR ETT NO NO. Vissa material töjs och förstörs därmed för ägaren. Skor, speciellt i skinn, är    alltid känsligt – dels av hygienskäl, men också för att     de lätt slits mycket under en kväll samt formar sig efter bärarens fot – vi föreslår att dessa helt enkelt stryks från utlåningslistan. Även material som skinn och vissa stickade material är tveksamma lånematerial av samma anledning.

4. SNABBT OCH RENT. Du lämnar alltid tillbaka det du lånat snabb – och rent. I nio fall av tio betyder det att du lämnar in det du lånat på kemtvätt omgående efter användning, och lämnar tillbaka plagget inom en vecka. Din kompis ska aldrig ens hinna be om att få tillbaka det du lånat, du ska förekomma henne.

5. VAR TYDLIG MED VAD SOM GÄLLER. Det är tydligt att vett- och etikettreglerna kring utlån är dimmiga, varför vi föreslår att du följer Chazz Michael Michaels exempel: Var tydlig redan före utlånet med vad som gäller (visa den här texten!). Blir din kompis ersättningsskyldig så har hon också en chans att, redan före lån, ta ett beslut om hon under de förutsättningarna ens vill låna något. Är du den som lånar blir du naturligtvis inte förnärmad av din kompis utlåningsvillkor – det är en självklarhet och ingenting som gör utlånaren vare sig snål eller okamratlig.

TIPS! GÄSTA STOCKHOLMS NYA STORA MODE- OCH SKÖNHETSFESTIVAL – STYLEBY KOMMER ATT VARA DÄR!