12 sätt att klä dig i konst i höst

När Guggenheim i New York bestämde sig för att sätta upp en utställning med Agnes Martins verk tände modemärket Cos till och skapade en kollektion med 12 plagg inspirerade av hennes konst. Plus: Cos-chefen tipsar om New Yorks mest inspirerande hotspots!

”Kampanjbild från Solomon R. Guggenheim Museum, New York.”

”Kampanjbild från Solomon R. Guggenheim Museum, New York.”

Karin Gustafsson (chefsdesigner Cos), vad gör Agnes Martin så inspirerande? ”Det är en mix av flera olika aspekter, så som hur hon använder färg, struktur, material och mönster. Hennes konst resonerar så mycket med Cos och det vårt designteam strävar efter att åstadkomma med varje kollektion. Hennes dedikation till sin egen vision är väldigt beundransvärd och är anledningen till varför vi ofta vänder oss till henne för inspiration om och om igen.”

Vad är det som kopplar hennes konst till kläder?
”En aspekt som verkligen har intresserat oss är hennes lager av färger som skapar så spännande strukturer. Det var en huvudfaktor när vi skapade kashmirplaggen som leker med rutnätsmönster och olika djup.
En annan aspekt som fascinerade mig var hennes subtila sätt att använda organiska ofullständigheter, som du kan se upprepande i hennes unisex t-shirts som spelar med handsydda ränder över kroppen. På avstånd kan det se ut som enkla ränder, men på nära håll kan man se och känna de olika stygnen och deras olika positionering över toppen.”

 

COS_

”6 av 12 plagg ur kollektionen.”

Skulle du säga att Agnes Martins konst är typiskt kvinnlig?
”Intressant nog skulle jag faktiskt inte säga det, jag tolkar hennes verk som tysta och könsneutrala. De geografiska linjerna och neutrala färgerna pekar inte mot en specifikt kvinnlig estetik.”

Karin Gustafsson

Karin Gustafssons favoritställen för inspiration i New York:

  1. Noguchimuseet. Jag älskar allt från byggnaden, konsten, trädgården och caféet – ett bra café betyder att jag kan sitta, reflektera och ta emot allt.
  2. The Donald Judd Foundation är superinspirerande. Allt från hans kollektion av konst och hans verk, till hans hem.
  3. Guggenheimmuseet, varje gång jag ser den byggnaden blir jag helt tagen av hur rum och konst kompletterar varandra så perfekt. Jag går helt enkelt vilse och kan spendera timmar med att bara gå runt där.”

Agnes Martins retrospektiv finns på Guggenheim i New York mellan 7:e oktober till 11:e januari 2017. Capsulekollektionen från Cos (i samarbete med Guggenheim) består av 12 plagg och kommer att vara tillgänglig i butik från den 7e oktober.