10 bästa herrmodevisningarna hösten 2017

Utan vidare väsen, varsågod: Här är herrmodeveckans 10 bästa kollektioner.

Dior Homme
Kris Van Assche bygger vidare på det aningen mörkare tema han inledde förra säsongen med. Skarp sömnad, svart bas med orangea och turkosa accentfärger. Synliga sömmar, råa kanter. VD på hardcoreklubb.

 

Raf Simons
Att Raf överhuvudtaget visade i New York gav en tyngd till stadens herrmodevecka. Sen att det är på grund av logistik då han numera bor där för sin roll som creative director på Calvin Klein spelar mindre roll. Som vanligt anspelar han på ungdomskultur och utanförskap, och han gör det väl. Den off-vita rocken är för övrigt ett mästerverk i skrädderi.

 

Gosha Rubchinskiy
De coola kidsens husgud visade denna gång på den ryska exklaven Kaliningrad. Intryckt mellan Litauen och Polen mot Östersjön. Nedför catwalken gick ryska pojkar bleka som en sibirisk snödriva. Väldigt mycket Gosha. Kläderna? Street möter kostym, östblocket på 90-talet.

 

Acne Studios
Jonny Johanssons inspirerades av Keanu Reeves svullna ansikte och kontorskläder från 80-talet. Ja, det är sant. Svårtolkad som Neos nuna må vara så var kollektion självklar. Kappor och kavajer med tyget limmad på neopren för att överdriva proportioner, kritstreck, broderade hundar, hängslen. Tänk en svullen Patrick Bateman i en naturlig färgskala. Bravo.

 

Alexander McQueen
Sarah Burton inspirerades av Oscar Wildes nedgång från toppen för denna kollektion. Dubbelknäppta långa kappor, kontrasterande kragar, påfågel-rockar. Allt med siluetter så skarpa man kan skära sig på. Utsökt men tyvärr ack så dyrt.

 

Berluti
Detta var Haider Ackermanns första visning som ny creative director för det anrika italienska herrmodehuset. Det visade sig vara en match made in heaven. Italienskt klanderfritt skrädderi med Ackermanns känsla för material, färger och rock-estetik. Var har jag nu min gamla gura?

 

Juun.J
Det koreanska märket firar i år 10 år. Oversizade trenchar, bomberjackor, hela outfits i svart läder. Som om Marvels superhjältar plötsligt fått ett fashion sense.

 

Neil Barret
Som alltid minimalistiskt och välskräddat. Denna gång såg vi mindre av de grafiska mönster som blivit hans signum och mer av kavajer och enfärgade plagg. Och så tittade Siouxsie and the Banshees fram som print.

 

Lazoschmidl
En frisk fläkt på Stockholms modevecka var duon Josef Lazo och Andreas Schmidl första egna visning. Tighta jackor i vackra färger, transparenta toppar, lackbyxor. Gaykultur i ny kontext. Och kostymbyxe-chaps, äntligen! casual friday på kontoret får en helt ny innebörd. Enda minuset var att man ville se mer.

 

Whyred
Whyred avslutade modeveckan med en fullträff. Med en fantastisk casting som gick nedför catwalken på Ulriksdals slott. The Rolling Stones snyggaste era, Aniara-patches, pälskragarna och en krämig duffel att dö för.

Tips! Här är de 7 bästa modekampanjerna för våren 2017.

Foto Stockholm Fashion week, Vogue Runway