By Julius skapades i Stockholm, 2016, av tre vänner som bara inte kunde sluta skratta åt musikbransch-kändisen Julius Pettersons försök till djurillustrationer. Ryktet spred sig bland vänner och familj, vilket ledde till att efterfrågan bara växte!

Musikförläggaren och managern Julius ”Julle” Peterssons namn kan du ha sett skymta förbi i artiklar om Johan ”Shellback” Schuster. Det var nämligen han som en gång presenterade Johan för Max Martin – som ju blev en bromance som några år senare skapade ljuv musik åt artister som Taylor Swift, Katy Perry och Adele. Men utöver sin egen karriär inom musik har Julle fler strängar på sin lyra – nu har hans uppenbart mediokra talang för att rita djur tagit honom till modebranschen. By Julius drivs av honom i samarbete med Linus Gottfridsson och med flickvännen Madelen Möllard.

Hur föddes By Julius?
”Grunden lades förmodligen i Stockholm för ungefär sju år sedan under en omgång av Pictionary. Jag fick i uppdrag att rita en groda – och mitt försök gav upphov till både glädje och skratt. Några år senare fyllde en förmögen vän 27. Det är vidrigt att köpa presenter till människor med pengar. Det enda jag kunde tänka på var att han uppskattat mitt försök till groda några år tidigare. Så jag bestämde mig för en kraftansträngning och köpte ramar, fint papper och en penna som jag antog hade rätt storlek på stiftet och gjorde mitt yttersta för att få ner en groda, en katt, en lama, ett lejon samt ett vårtsvin. Det blev hur lyckat skitfult som helst och på kalaset vill jag minnas att de konstaterades att de var så unikt fult att det slog ett var och blev snyggt och förmodligen skulle kunna säljas dyrt om det sattes i produktion. Så här är vi nu, några år senare – jag, Madelen och Linus. Vi tycker det här är så himla roligt och vi har skrattat så att tårarna rinner. Det är flamsigt, helt idiotiskt och gränsande till psykotiskt att trycka upp över 1000 plagg med dessa djur.”

Vad inspirerar dig i ditt skapande?
”Jag vill få folk att skratta och må bra. Det bästa kvittot är tårar som rinner och andnöd.”


Vad är roligast vid att ha ett ‘sidoprojekt’?
”Lekfullheten och att vi kan göra vad vi vill. Det är vi som begränsar oss själva. Vi är flamsiga men samtidigt seriösa. Känslan att få vara naiv i en annars ganska cynisk tillvaro är fantastisk. Jag brukade säga att ”vissa människor är för dumma för att inse sina egna begränsningar”. Senare insåg jag att dem jag brukade döma på förhand tog sig väldigt långt på att drömma och våga i kombination av hårt jobb. Naivitet är bland det finaste som finns tycker jag, men tyvärr varar det inte så länge.”

Plaggen görs i ekologisk bomull, var det en självklarhet?
”Helt ärligt så var det inte en självklarhet för mig. Jag jobbar på att bli en bättre människa men som tur var så är både Madelen och Linus oerhört medvetna och jobbar väldigt hårt på att världen ska förbättras. För deras del var det ett krav att vi skulle stå för både ekologiskt och hållbarhet. Jag är både glad och stolt över att det också blev och förblir så.”

Vem skulle vara drömpersonen att bära By Julius?
Julius: ”Gärna påtvingat på någon som tar sig själv på lite för stort allvar.”
Madelen: ”Salvador Dalì”
Linus: ”Michelle Obama och Sana i SKAM.”

Lästips! 5 nya märken vi vill se mer av i 2017.

NUVARANDE Märket som började med skratt och tårar!
NÄSTA Chefredaktör Jonna Bergh: ”Jeanslook med det lilla extra – för max 400 kr!”