Zadig & Voltaires stiliga svenska boss Cecilia Bönström berättar om märkets första visning i New York. Plus STYLEBYs favoritlooker!

Cecilia Bönström på New York Fashion Week
Cecilia takes a bow på New York Fashion Week.

STYLEBY möter Cecilia Bönström

Cecilia Bönström, vår svenska modeexport som sedan 2006 är artistisk chef på Zadig & Voltaire (där hon började som assistent 2003), tar emot i en studio på Manhattan där förberedelserna inför märkets första visning under New Yorks modevecka är i full sving. Ett sextiotal looker ska skalas ner till ett fyrtiotal och de sista stylingdetaljerna finslipas av Cecilia och stylisten Gilda Ambrosio.

Tips:  Läs vilka hotell som modekändisarna – bland dem Cecilia Bönström – rekommenderar i New York här!/em>

Varför valde ni att visa i New York istället för i Paris? ”Zadig & Voltaire firar 20 år i år och vi kände att vi ville hitta på något speciellt. Egentligen ligger Zadig & Voltaire på många sätt kanske närmre New Yorks modevecka, som är mer contemporary än Paris som är vädligt elegant med sina stora modehus, och temat för kollektionen skulle kunna beskrivas som en fransk tjej som tolkat New York-stilen. Utöver det här har gör vi några projekt med skolorna Parsons och Penningen.”

Lästips: De spännande kampanjnamnen för Zadig & Voltaires nya säsong  (lillebror Hadid är stjärnan!), där favoriten Bella Hadid ingår. 

Bella Hadid på FW17-visningen i New York. 
Bella Hadid öppnade FW17-visningen i New York. 

New Yorks modevecka ligger först, Paris ligger sist. När bestämde ni att ni skulle visa i New York, och blev det stressigt att hinna? ”Vi bestämde det för bara fyra månader sedan, vilket är väldigt tight i modevärlden. Och, ja, det var en utmaning att plötsligt ha mindre tid på oss. Men hela teamet ställde upp och vi har jobbat otroligt hårt – och lyckats!”

Vilka är grundstenarna i Zadig & Voltaire-stilen? ”Militär är väldigt viktigt, så även stickat. Det var med stickat hela märket startades för 20 år sedan. Underklädesinspirerade plagg, tunna toppar och så vidare, är också en viktig del som vi verkligen ser i den här kollektionen dessutom. Slutligen: Läder. Zadig har en rockattityd – om man med rock menar att vara fri. Du behöver inte klä dig i svart för att ha en rockattityd. Tvärtom är Zadig & Voltaire mer kända för färg än för svart.”

Jamie Bochert på FW17-visningen
Jamie Bochert på FW17-visningen i New York. 

Shop the Runway talar alla om – sysslar även Zadig & Voltaire med det den här gången? ”Ja, vi gör fem pieces som går att köpa direkt efter visningen. Dels ett par av våra stickade tröjor, en militärjacka, en militärbyxa, ett par sneakers och en liten miniväska med en axelrem som ser ut som en gitarrstrap.”

Lästips: Gilda Abrosios, och andra stylish italienskors, bästa semestertips i sitt hemland!

Du har tagit in Gilda Ambrosio som stylist – hur kom det sig? ”Jag är ett stort fan av sociala medier och har följt Gilda länge. När jag jobbade med vårt moodboard insåg jag att väldigt många bilder föreställde henne. Alltså kändes det naturligt att ta in henne och vårt samarbete har funkart helt strålande. Inför en visning är det viktigt att hitta balansen mellan att stå stark i sin vision av vad kollektionen ska vara – men också att kunna släppa så mycket att en stylist kan gå in och skapa visningslooker. Inte helt lätt, men det har fungerat strålande denna gång.”

STYLEBYs 5 favoritlooker från Zadig & Voltaire AW17:

Zadig & Voltaire AW17 1

Zadig & Voltaire AW17 2
Zadig & Voltaire AW17 3
Zadig & Voltaire AW17 4
Zadig & Voltaire AW17 5

Lästips: Rena vilda västern på New York Fashion Week!

NUVARANDE Svenska designern om sin första New York Fashion Week-visning
NÄSTA Makeupartistens 10 bästa tips!