Det finns få personer i Sverige som är lika kunniga och erfarna som journalisten Susanne inom populärkultur, mode och – skönhet. Här berättar hon om sin väl utvalda produkter och rutiner.

”Intresset för skönhet har alltid funnits, det har jag fått från min mamma och moster. Mamma sminkade sig varje dag, eller ’satte på sig sitt ansikte’ som hon uttryckte det. En gång i veckan satte hon sig ner och filade och målade naglarna pärlemorvita. Det var en sådan självklar rutin och absolut inget som var töntigt eller larvigt.

Min moster hade massor av crèmer, hon älskade Helena Rubinstein, och tittar man på min mosters hy idag så förstår man att de där crémerna verkligen gjorde någonting. Jag stängde alltid in mig i hennes badrum och höll på med burkarna. Jag trodde inte hon skulle märka något men sen när hon blev dement fick jag en liten utskällning i vuxen ålder. Klart hon hade märkt att jag hade försett mig frikostigt ur hennes burkar.

Mitt journalistiska intresse för skönhet började på Vecko-Revyn i slutet av 80-talet och jag bedrev en mer undersökande journalistik än vad som gjorts tidigare, kollade upp ingredienser, träffade kemister och avslöjade påhitt. Responsen blev enorm och jag nystade vidare vilket så småningom ledde till en bok om skönhet.”

Hudvårdsrutin
”När jag upptäckte Shu Uemuras rengöringsoljor var det en revolution för min torra hud. Oljorna tar bort all smuts och makeup men torkar inte ut och huden stramar aldrig efteråt. Det finns flera olika varianter och jag brukar växla mellan dem beroende på säsong och hur huden känns. Estée Lauder Advanced Night Repair är ett suveränt serum som jag även använder dagtid – lite närsomhelst faktiskt. Sen har jag hittat crèmen Lancôme Absolue Precious Cells som är mjuk och lyxig känns som att smörja sig med en kashmirkofta.

Jag börjar mer och mer strunta i ögoncrème, då tar jag hellre lite extra serum runt ögonen, men ett undantag är Sisleys ögonmask. Den är en väldigt effektiv quick fix när man vaknar upp och inser att man inte borde tagit det sista glaset vin kvällen innan. Då brukar jag låta den verka medan jag gör frukost. Ansiktmaskerna från SKII är jättesköna på resa, jag brukar lägga mg ner och vila en kvart när jag kommer fram och bara låta huden suga upp fukten.”

Lyster
”För extra lyster har Sisley också en jättebra produkt, Radiant Immedaiate Lift, som jag använder under foundation. Den är dyr men man behöver inte smörja hela ansiktet utan ofta räcker det med kindbenen.
Jag har mycket lysterprodukter men är noga med att hålla mig bortom gränsen för glittrigt – jag vill inte se ut som en discokula. Jag fick tips av en makeupartist om Charlotte Tilburys Supermodel Glow, en kroppscrème som ger glow och är varken för guldig eller kopparfärgad. Den är fantastisk snygg på armar och ben, samtidigt är den skönt svalkande och kladdar inte av sig på kläder. Jergens gradvisa tanninglotion är en bra budgetprodukt som jag hamstrar i USA. Det finns också en BB cream för kroppen från samma märke genast ger lite utjämnande effekt.”

Basmakeup
”Jag älskar Giorgio Armanis foundations så mycket att jag nästan kan bli ambassadör. Nu använder jag mest Maestro Cream Compact. Under ögonen använder jag By Terrys highlighterconcealer och det ser ut som man fått några timmars extra sömn. Tom Ford har också en fiffig concealer med en svampapplikator som också känns lite fuktgivande vilket jag gillar.
Jag har alltid Laura Mercier när det kommer till ögonskugga och rouge eftersom nyanserna är så fina och milda. Till ögonbrynen har jag en penna från Anastasia som också har en bra borste. Anastasia är ett väldigt bra ögonbrynsmärke. Färgen smälter ihop med ögonbrynet och det blir väldigt naturligt att inte ens proffs kan avgöra om jag målat dem.”

Läppstift
”Mitt favoritstift kommer från Tom Ford och är en blandning av läppstift och cerat. Det är lättapplicerat och så pass skirt att man inte behöver spegel. Eftersom min övriga makeup mest är beige kan jag panga på med någon starkare färg på läpparna. Just nu dras jag till korall och orange. Wenche på Cow parfymeri tipsade mig också om Lipstick Queen som jag gillar.”

Beautydestinationer
”Wenche på Cow har alltid rätt, men annars gillar jag att gå in på Space NK i New York och bra låta dem presentera nya märken och sälja på mig roliga grejer. De får mig att upptäcka något nytt samtidigt som jag gillar när folk är kunniga och kan berätta. Det brukar jag unna mig ibland, just för att lära mig något nytt och få prata skönhet med någon som förstår. Alla Space NKs märken och produkter håller en hög nivå.”

Doft
”Narciso Rodriguez Musc for Her Oil Parfum är min doft. Jag intervjuade Narciso Rodriguez en gång för väldigt längesen och han luktade så gott att jag nästan ville hångla med honom. Senare inser jag att han måste haft sin myskdoft. Jag gillar att det är en fräsch myskdoft, den luktar rent men samtidigt varmt och mjukt. Ett tag försvann den ur sortimentet och jag letade flaskor över hela USA, nu är den tillbaka och jag har än så länge inte hittat någon annan lika bra. Den är så underbar också för att den är en olja och man kan smörja in sig med den.”

Susanne är programledare för ”P1 Stil”, och medverkar i varje nummer av STYLEBY.

 

Av Anja Skeppe Grahn Foto Kjell B Persson
NUVARANDE Susanne Ljung: ”Intresset för skönhet har alltid funnits!”
NÄSTA Chefredaktör Jonna Bergh: ”Elegant, med en surprise, för under 500 kr”