Skönhetsredaktören Filippa Berg har inte bara den snyggaste 70-talsstilen, hon har även en massa hudvänliga ekotips och proffsknep från åren som modell.

”Jag skulle först vilja beskriva min skönhetsstil som low maintence – men på många sätt är den ändå inte det. Jag gillar när det ser ut som man inte ansträngt sig ett skvatt men samtidigt gillar jag att experimentera med smink tycker det är kul att använda smink på ett okonventionellt sätt. Jag har inte tålamod att lägga en ’perfekt’ makeup utan jag målar och duttar oftast med fingrarna. Om man bjuder in det spontana finns det plats för det operfekta och det blir oftast något fint av det.”

70-talet ”Musiken är det som öppnat upp min kreativitet när det gäller stil men jag är också väldigt intresserad av hur man sminkar sig i andra kulturer och hur man sminkat sig genom historien. 70-talsstilen känns just nu större än den har varit någon gång under 2000-talet men jag har haft min hippiestil sedan jag var 13 år. Jag bläddrade i lp-konvolutet till The Velvet Undergorund-skivan och upptäckte Nico. Hon var det coolaste jag sett! Jag har även kollat mycket på en del självklara stilinspiratörer som kvinnorna runt Rolling Stones, t ex Anitha Pallenberg, Marianne Faithfull och Uschi Obermaier. Min lugg klippte jag för att förstärka min 70-talslookoch jag gillar när den är rufsig, lite Stevie Nicks och Kate Bush-inspirerat.”

Vardagsmakeup ”Jag börjar med bronzer från RMS på kinderna, högt upp där solen normalt skulle träffa och lägger även samma färg skirt på ögonlocken, ända upp till ögonbrynet. Längs med nedre fransraden drar jag en silvrig kajal från Chanel som ger ljus åt ögonen. Om jag känner att jag behöver se ännu piggare ut tar jag på lite mascara. Ögonbrynen borstar jag med en dutt kiselvax från ett ekologiskt hårvårdsmärke som heter Less is More. Brynen hålls på plats men blir inte stela som är vanligt med brynfixerande produkter. Generellt gillar jag inte när något känns stelt i ansiktet för då börjar jag genast pilla på det. RMS mascara är väldigt bra på det sättet eftersom den gör fransarna svarta men fortfarande mjuka. Sedan lägger RMS Living Luminizer under ögonbrynen och på toppen av bronzern för att få extra lyster även där. Sist applicerar jag concealer eftersom det är då jag ser bäst vad som behövs täckas. Jag är inte så bekymrad om ringarna under ögonen, jag tycker det bara ger utseende karaktär men däremot täcker jag lite röda partier. Generellt försöker jobba mer med ansiktets olika drag och dimensioner istället för att täcka. På läpparna har jag RMS Lip Shine i ’Bloom’ som matchar min läppar.”

Festmakeup ”Jag har sällan samma festsminkning utan jag brukar passa på att prova något nytt. Jag brukar dock utgå från samma produkter som jag har till vardags men jag låter något annat få växa fram. Jag fokuserar oftast på ögonen och föredrar crèmeskuggor, det blir med följsamt och man kan bara doppa fingrarna och måla. Guld och metallglans gör att det händer något med ögonen. Även om jag mest använder och ekologiska produkter är jag inte totalitär, märken som Chanel, Dior och YSL gör till exempel helt fantastiska färger. Jag har också ett diamantskimrande löspuder från Guerlain som jag bara sprejar över ansiktet som ett sista steg och effekten blir nästan overkligt snygg finish. ”

Hudvård ”På morgonen börjar jag med att tvätta ansiktet med milda rengöring Carrot Butter från The Organic Pharmacy. Kranvatten kan rubba hudens ph-balans och huden kan kännas torr men ett ansiktsvatten återställer det. Jag sprayar Rose Facial Spritz från Organic Pharmacy över ansiktet och sedan smörjer jag mig med Aesop Camellia Nut Facial Hydrating Cream som är ganska fet men jäkligt skön. Jag kan gå osminkad men jag kan inte vara utan ansiktscrème. Speciellt när det är kallt – jag får ont i ansiktet om jag inte har ansiktscrème!

På kvällen använder jag istället olja, antingen RMS Beauty Oil eller arganolja från Kahina Giving Beauty. Med olja känns huden fortfarande återfuktad när jag vaknar på morgonen.”

Hårbottenmassage ”Jag har torrt hår och tvättar håret max en gång i veckan med ett återfuktande schampo och vårdande inpackning från Less is More. Produkterna stabiliserar också hårbotten – ett område som man lätt bara förbiser men som egentligen är det viktigaste för att hela håret ska må bra eftersom det bara är där det är levande. Jag masserar hårbotten ordentligt varje gång jag tvättar håret men också varje kväll när jag borstar håret. På så sätt stimuleras blodcirkulationen och håret växer sig starkare, man får även bort gamla produktrester och men jag har även märkt av mindre mjäll.

Jag klipper mig på en ekologisk salong som heter Ecohair på Kungsholmen i Stockholm. För mig är det viktigt med långt hår, lite slitna toppar stör mig inte utan jag tycker bara det ger en snygg textur.”

 

av ANJA SKEPPE GRAGN
foto PAULINE SUZOR
NUVARANDE Skönhetsredaktör Filippa Berg: ”Min skönhetsstil är low maintence”
NÄSTA Chefredaktör Jonna Bergh: ”5 köptips från min New York-packning”