Möt Sveriges nästa Alicia Vikander!

I ”Den allvarsamma leken” spelar hon mot Sverrir Gudnason. Möt Karin Franz Körlof som har fått filmutmärkelse Shooting Star - inför den rådande filmfestivalen i Berlin. Alicia Vikander fick utmärkelsen 2011 och nu spås Karin till Sveriges nästa filmstjärna. Här berättar hon bland annat vilken film hon tycker alla kvinnor ska se!  

 

Film som påverkat mig mest ”Den film som drabbat mig mest är förmodligen ’Blecktrumman’, baserad på nobelpristagaren Günter Grass roman. Det är en makalös uppväxtskildring av en liten kille som väljer att sluta växa eftersom han anser att vuxenvärlden är falsk. En absurd saga där kritik mot 30-talets Tyskland varvas med falsettskrik och maniskt trummande.”

Skådespelare som inspirerat min stil ”Den skådespelare som inspirerat mig stilmässigt är förmodligen Charlie Chaplin. Jag klär mig gärna i helkostym och slips, inte sällan med ett plommonstop på huvudet.”

Favoritfilm av Pernilla August? ”Utan tvekan ’Svinalängorna’. Fin, men samtidigt plågsamt, berättelse om missbruk sett ur ett barns ögon. Pernillas hantverksskicklighet är enastående. Filmen rymmer så mycket, både tematiskt och visuellt.”

 

Skådespelare som inspirerar ”Isabelle Huppert gör som alltid en helgjuten rollprestation. Huppert är utan tvekan min största inspiration skådespelarmässigt, hon gör så mycket med så små medel.”

Film alla kvinnor bör se ”’Våtmarker’ av David Wnendt. Det är ett originellt, komiskt och stundtals äckligt porträtt av en ung kvinna som byter tamponger med sin bästis och tvättar toalettringen med fittan. Hemorojder har aldrig varit intressantare. Carla Juri gör huvudrollen så bra!”

 

 

Sett flest gånger ”Förmodligen ’Taxi Driver’. Jag var helt besatt av den filmen. Kanske framför allt eftersom Travis, spelad av DeNiro, är en så komplex karaktär: både destruktiv, våldsam men samtidigt med stort rättspatos.”

Favoritscen i ”Den allvarsamma leken” ”Svårt att säga. Vi hade väldigt roligt när vi filmade scenen på hotellet mellan Lydia och Arvid. Det var mycket improvisation. Den ligger mig varmt om hjärtat. Annars gillar jag scenen mellan Arvid och hans far, de pratar om lycka, det är så fint och sorgligt. Lycka är alltid relativt.”

Du läser en längre intervju med Karin i STYLEBY #43

Creative Concept and Direction Naomi Itkes
Fotograf Frida Vega Salomonsson/Acne Photography
Stylist Charlotte Ghesquiere
Tack till A-House i Stockholm
NUVARANDE Möt Sveriges nästa Alicia Vikander!
NÄSTA Förläggaren Malene Malling: ”Min stil är lyxig och distinkt.”