Möt beautyikonen Christy Turlington – nu vill hon förändra världen!

Beautyikonen och supermodellen Christy Turlington regerade modevärlden under 90-talet tillsammans med sitt supermodellgäng – nu vill hon förändra världen! 

STYLEBYs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn träffade supermodellen Christy Turlington i Paris och fick veta allt om hennes hälsosamma val och viktiga välgörenhetsprojekt.

”Hälsa är allt, det allra viktigaste. När jag var ung brukade min mamma säga: ’Hälsan är din största rikedom.’ Hon upprepade det ofta och jag håller helt med henne. Vi borde göra allt för att hålla oss friska – något annat är bara dumt. Jag försöker också ge mina barn dessa värden. Det finns mycket i våra liv vi inte kan ha kontroll över, men hur vi äter och tar hand om oss själva kan vi styra.”

Christy ser sportig men cool ut i svart kostym, T-shirt och slitna Adidas Stan Smith. Håret är uppsatt i en enkel hästsvans och makeupen är naturlig.

Hur ser en typisk dag ut för dig? ”Om jag är i New York, där jag bor, börjar jag dagen med att ta mina barn till skolan och går sedan till gymmet, eller gör ett yogapass eller ger mig ut och springer. Sedan går jag till jobbet, mitt kontor ligger i närheten av mitt hem och där barnen går i skolan. Annars reser jag mycket med min organisation Every Mother Counts. Jag lägger mycket tid på att resa, det blir en hel del tid på flygplan och i bilar för att ta mig mellan platser. Jag besöker många sjukhus och även kvinnornas hem, vilket jag gillar bäst. Men jag är mestadels hemma i New York eftersom mina barn fortfarande är små.”

Hur stressar du ner? ”Jag tycker det är lät­tare att slappna av efter att jag har rört på mig ordentligt, så jag börjar med ett träningspass. Yoga har betytt mycket för mig och det är en livslång träning som också innefattar en stor mental del.”

Du är också en duktig löpare. ”Jag sprang senast i Boston, mitt femte maraton. Dock inte mitt snabbaste, jag sprang på fyra timmar och nio minuter. Mitt snabbaste är 3 timmar och 46 minuter.”

LÄSTIPS! De 5 mest beautyboostade hälsotrenderna

Hur svårt var det att hålla sig hälsosam under dina mest hektiska modellår under 90-talet? ”Jag rökte i tonåren och i början av 20-årsåldern, men bortsett från det har jag varit relativt hälsosam och aktiv i hela mitt liv. När jag växte upp var jag mycket ute med min familj och sysslade mycket med sport, så det har alltid varit en naturlig del i mitt liv.”

”Jag tänker sällan på utseendet, utan bryr mig mer om hur jag mår.”

Hur har din hudvårdsrutin ändrats genom åren? ”När jag var yngre och jobbade mer som modell använde jag allt som makeupartisterna gav mig – jag var som en försökskanin! Nu är jag mer medveten om min hälsa, vad jag behöver och gör därmed fler medvetna val. Det är viktigt för mig att produkterna är bra, rena och doftar gott. Jag vill kunna göra mig redo snabbt och har därför ingen komplicerad rutin, men vill ha produkter som verkligen fungerar.”

Du är talesperson för hudvårdsföretaget Biotherm, vilka är dina favoritprodukter från märket? ”Jag gillar att naturen inspirerar till deras produkter och tycker om att de tänker på att göra hudvårdsrutinen enkel och tydlig. Jag använder ögoncrème, solskyddsfaktor 50 och jag älskar också deras creme-in-oil som håller huden återfuktad dygnet runt.”

Har du någon speciell skönhetsritual före och efter ett träningspass? ”Jag bara tvättar ansiktet innan, och när jag sedan kommer tillbaka tvättar jag mig igen och gör därefter min rutin med crème och solskyddsfaktor. Men om vädret är fint springer jag utomhus och då brukar jag ha solskyddsfaktor och keps. Jag är också noga med solskyddsfaktor på läpparna, annars försöker jag vara snabb.”

Du har en lång karriär bakom dig men håller dig samtidigt hela tiden aktuell, hur lyckas du? ”Jag  vill utvecklas som person hela tiden. Jag utmanar mig ständigt, jag har till exempel gått tillbaka till skolan och studerat i några omgångar i vuxen ålder. Men jag tror också att det beror på att folk är väldigt nostalgiska över den tidsperiod då jag började jobba i modeindustrin. Det är en tid som har blivit historisk, och jag är glad över att jag associeras med den epoken.”

LÄSTIPS! Inspireras av rawfoodkocken Johanna Ljungrens detoxlife! 

Blir du nostalgisk över den perioden? ”Nej, jag tycker NU alltid är den bästa tiden. Då tyckte jag att det var fantastiskt, men nu känns det som så länge sedan. Det var min ’skola’ och jag behandlar nog minnen som de flesta som tänker tillbaka på sina studieår.”

Har din syn på skönhet förändrats? ”Jag växte upp i modeindustrin där skönhet är något mycket närvarande, mycket mer än normalt. Men det var länge sedan modellandet var mitt huvud­fokus, och nuförtiden tänker jag sällan på utseendet, utan bryr mig mer om hur jag mår. Min mamma är en bra förebild, hon har en härlig, accepterande attityd kring åldrande och håller sig hela tiden aktiv, fast hon närmar sig 80 år. Jag vill inte lägga energi på att tänka på mitt åldrande. Det går inte att vara rädd för något så naturligt. Jag ser möjligheterna i stället!”

Berätta mer om din organisation Every Mother Counts.”Jag hade en komplikation efter att mitt första barn föddes, det var en ganska läskig grej eftersom det inte alls var väntat, men jag hade fantastiska läkare och jag kände aldrig att mitt liv var i fara. Efteråt, när jag försökte förstå vad som hänt, insåg jag att många kvinnor och flickor råkar ut för samma sak – men har inte tillgång till samma högkvalitativa sjukvård. Det händer till och med i mitt land, i min stad. Det kunde jag inte släppa! Jag började med att göra en dokumentärfilm om ämnet, strax efter att den var klar föddes organisationen och nu finns vi i åtta länder, bland annat i Indien, Tanzania och Guatemala, men också i USA. Det är ett globalt problem, dock inte i Skandinavien. Ni har det nog bättre än någon annanstans.”

LÄSTIPS! Skönhetsredaktören avslöjar: ”Det bästa jag har gjort för min hud”

NUVARANDE Möt beautyikonen Christy Turlington – nu vill hon förändra världen!
NÄSTA 20 karriärfrågor till Drakenberg Sjölin: ”Vi har aldrig tvivlat”