Ikväll går den 89:onde upplagen av Oscarsgalan av stapeln. För 16 år sedan startade Julia Robertson vintagetrenden, då hon bar en vintageklänning på röda mattan. Vi frossar i de bästa vintageklänningarna genom åren!

När Julia Roberts den 25 mars 2001 mottog en Oscarstatyett för sin roll i filmen ”Erin Brockovich” förändrades modevokabulären. Ordet ”vintage” blev allmänt vedertaget som ett uttryck för kläder som inte var helt nya, men inte särskilt gamla heller. Men de hade fortfarande stil, och ett värde som plötsligt uppmärksammades på bred front. Julia Roberts hade nämligen valt att bära en klänning från den italienske modeskaparen Valentinos couturekollektion från 1992. Det var inte första gången någon bar kläder som inte var sprillans nya på Oscarsgalan, långt ifrån. Och hon var inte den enda. Samma år bar även René Zellweger en gul klänning av designern Jean Desses, från 1959. Men det var Julia Roberts som fick en Oscar och därmed den största uppmärksamheten. Denna enkelt eleganta klänning, av svart sammet och tyll med vita kantband som gjorts just med glamorösa Hollywoodstjärnor i åtanke, passade henne inte bara perfekt. Stilfullt prickade den också in den trend som bubblade och gav den ett slagkraftigt namn.

Sedan dess har flera likt Julia och René valt vintage kreationer som alternativ på Oscarsgalan, nedan är några av våra favoriter!

renee-zellweger-2001

René Zellweger i en Jean Dresses klänning från 1959.

Vanessa-Paradis-2004-Academy-Awards

Vanessa Paradis alltid lika klockren, här i en  vintage Chanel Couture klänning på Oscarsgalan 2004.

Natalie-Portman-has-also-stepped-out-vintage-Christian-Dior

Natalie Portman i en Dior Haute Couture klänning från 1954 på Oscarsgalan 2012.

1eb7fc93a9336acaf98aa03af0a5d33e

Reese Witherspoon i en Christian Dior klänning från 1955 på Oscarsgalan 2006.

10-oscars-vintage

 Marisa Tomei i en Charles James klänning från 1950 på Oscarsgalan 2011.

av Susanne Ljung
NUVARANDE Julia Roberts startade vintagetrenden på röda mattan!
NÄSTA Hemma hos smyckesdesignern Sophie Bille Brahe