Smyckesdesignern Sophie Bille Brahes lägenhet i Köpenhamn är avskalad och elegant. Precis som hennes smycken.

”Kontorsstolen från Arne Jacobsen är ärvd från vår pappa. Den rosa målningen är av Gun Gordillo. Skålar från Matcha.”

”Kontorsstolen från Arne Jacobsen är ärvd från vår pappa. Den rosa målningen är av Gun Gordillo. Skålar från Matcha.”

 

Sophie Bille Brahes lägenhet i Köpenhamns äldsta del är enorm, 300 kvadrat fördelat på ”nio, tio rum, det beror på hur man räknar”. Här bor hon tillsammans med sin tvåårige son, bordercollien Snoop, sin bror och hans bordercollie Skat.

Sophie är en av de stora stjärnorna på den skandinaviska smyckeshimlen – kanske den vars estetik har fått störst genomslag i den generella trendbilden. I STYLEBY syns hennes arbeten gärna och ofta (i augusti är hon – utöver med sin egen kollektion – aktuell med ett samarbete med danska modemärket Ganni). Sophie Bille Brahes estetik är avskalad men elegant med högkvalitativa stenar – och med personlighet. Samma sak gäller för Sophies hem. De stora ytorna är något nytt för henne, till nyligen har hon alltid bott litet och avskalat. ”Mitt första hem hade inte ens dusch”, säger hon.

Hur hamnade du här? ”Det var ett naturligt steg i mitt liv just då, och jag hade turen att hitta just den här lägenheten. Den här delen av Köpenhamn, Fredriksstaden, är den jag älskar absolut mest. Den är central, men de gamla byggnaderna är bevarade i sitt vackra skick och det är nära till vattnet, det är det perfekta läget. Närheten till vattnet bidrar till ett blått, skandinaviskt ljus som jag älskar. Nackdelen är möjligen att många av Köpenhamns se-värdheter ligger här, vilket gör att turister drar sig hit.”

 

Vad var det med lägenheten du fastnade för? ”Fridfullheten som lägenheten har och känslan av Köpenhamn, lite som en målning av Hammershøi. Och kärleken i väggarna, det tillför en viss känsla som man inte hittar så ofta. Utrymme och kärlek i väggarna känns viktigt för mig i fråga om mitt hem i dag.”

Beskriv din inredningsstil? ”Den är som jag – en mix av lyx och oordning. Jag följer ingen specifik stil i fråga om inredning, det handlar alltid om vad jag blir förälskad i. Jag är inte så intresserad av att fylla utrymmen, jag väntar på att den rätta saken ska dyka upp som har en historia att berätta.”

Är det ditt inredningstips? ”Ja! Var ärlig mot dig själv i fråga om vad du vill omge dig med, snarare än att försöka följa en viss typ av stil eller trend.”

Din mest extravaganta möbel? ”Min soffa från Muller Van Severen.”

Har du några formgivarfavoriter? ”Jag gillar många, men om jag ska nämna några så skulle det vara Rune Bruun Johansen och Kaj Gottlob.”

 

 

Hur förvarar du dina kläder?  ”Jag har traditionella skåp. Jag älskar känslan av att ha allt gömt bakom stängda dörrar, som jag lätt kan öppna. Jag kan känna mig klaustrofobisk om jag låter kläderna hänga framme, och så suger de åt sig så mycket damm.”

Vad har du alltid hemma? ”Bubbelvatten och blommor.”

Hur tänker du kring väggdekorationer?  ”Ärligt talat föredrar jag mina väggar precis som de är, utan någonting på dem. Men samtidigt så bor jag med en bror som har väldigt fina målningar som jag älskar att titta på.”

 

Vad är du alltid på jakt efter? ”Ljus. Det senaste jag köpte hit var lampor från Isamu Noguchi. Nu står även en antik, blå persisk matta och en målning av Anders Bülow på inköpslistan. Jag drömmer också om en stor och bekväm soffa från Svenskt Tenn i Stockholm, som är min favoritbutik tillsammans med The Apartment. Just The Apartment, Finn Juhls hus och Tage Andersen är mina tre tips till dem som besöker Köpenhamn och som vill ha inredningsinspiration.”

Vad är viktigt med ditt hems olika rum? ”I sovrummet vill jag ha lugn, utrymme och rena lakan. Jag är speciellt förtjust i sängkläder av egyptisk bomull. I köket vill jag ha utrymme för att laga mat, konversera och leva. I vardagsrummet vill jag göra allt – leva, jobba, kolla på tv, prata och leka. I badrummet är badkar ett krav – varje kväll brukar jag och min son leka att vi är på semester och badar i poolen.”

”Med Snoop sittande på Giò Ponti-stolar. Fotot på väggen är signerat Joachim Koester.”

”Med Snoop sittande på Giò Ponti-stolar. Fotot på väggen är signerat Joachim Koester.”

Foto Sascha Oda
NUVARANDE Hemma hos smyckesdesignern Sophie Bille Brahe
NÄSTA Bottega Venetas spännande modeprojekt