För 5 år sedan: Bonjour Saint Laurent! Susanne Ljung belyser det omsusade modeögonblicket när Yves Saint Laurent blev Saint Laurent.

Måndagen den 1 oktober 2012 klockan 20.00 andades Pierre Bergé, Yves Saint Laurents affärspartner och före detta älskare, lättat ut. På sin plats på frontrow i Paris Grand Palais sa han nöjt: ”Storslaget, jag är mycket lycklig.” Men så var Hedi Slimanes debutkollektion som chefsdesigner för modehuset Saint Laurents damkläder en tydlig hyllning till den banbrytande stil som grundaren Yves Saint Laurent lanserade för – tja, snart femtio år sedan. ”Le Smoking”, en elegant kostym med rosett i halsen, lanserades 1966. Safarijackan med snörning dök upp 1967. Och 1968 togs den bild på jetsetkvinnan Talitha Getty i kaftan i Marrakesh som inspirerade YSL till långa, svepande plagg och inköp av hus i Marocko. Allt finns med i vår- och sommarkollektionen 2013. Till och med namnbytet – Yves är numera borta från logotypen och ser (nästan) ut som förr – är en tydlig markör. Nu ska märket tillbaka till rötterna. Fast de tydliga referenserna har Hedi Slimane silat genom ett eget rockigt och samtida filter. Resultatet? Kritiker som skrev ”nja”, men kvinnor som kommer att säga: ”Vill ha!”

Spring/Summer 2013

Spring/Summer 2013

TIPS! I STYLEBYs sommarboxen hittar du fem fantastiska skönhetsprodukter från BareMinerals – till ett riktigt superpris!

NUVARANDE För 5 år sedan: Bonjour Saint Laurent!
NÄSTA #5 Chefredaktörens stilsommar: ”Jag lider av scarfskräck!”