Skönhetsredaktör Filippa Berg fick inte bara mer muskelmassa, vackrare hy och mindre stress av kundaliniyogan – hon förändrade sitt liv. Sedan dess har hon yogat över hela världen, från Sydney till sitt vardagsrum.

Vändpunkten ”Jag hade alltid ont i ryggen, kände mig stressad och insåg att jag var tvungen att ändra min livsstil för att fungera. Jag hade varit nyfiken på yoga men också känt mig rädd för att närma mig det, jag kände orolig för att komma till en klass för fösta gången och känna mig sämst. Vändpunkten kom när jag läste om kundaliniyoga som beskrevs som helt prestigelöst. Man gör helt efter egen förmåga och man blundar nästan hela tiden vilket gör att jämförelsemomentet försvinner. Första klassen kundaliniyoga var en upplevelse, och jag var fast!”

Kundaliniyoga ”Det går ut på att överbygga fysiska hinder med hjälp av andning och meditation. Varje rörelse är sammankopplad med andningen. Det är ganska statiska och enkla rörelser men ju mer man gör dem desto mer förstår man varför de ger effekt.”

Stresseliminerande ”Utan yogan får jag ont i ryggen och känner mig stel, sammanbiten och stressad annars. I och med yogan är jag mindre mottaglig för den dagliga stressen, min vardagsoro har släppt och ångesten tar aldrig över längre. Kroppen och sinnet mjukas upp. Yogan hjälper mig att rensa huvudet på allt onödigt brus och det känns lättare att vara fokuserad på nuet.”

Yoga utomlands ”Varje gång jag kommer till en ny stad så söker jag upp ett kundaliniyogaställe, och jag har yogat på studios i New York, San Fransisco och Sydney. Det är ett bra sätt att träffa folk som gillar samma grej, det finns alltid en stark communitykänsla bland yogamänniskor. Som mest har jag yogat sex gånger i veckan, när jag bodde i Sydney. Jag hade tiden och tog tillfället i akt att fördjupa det intresset och yogade nästan varje förmiddag i en studio där. Jag hade Björks förra yogalärare Kathryn McCusker som instruktör. Hon har även skrivit en bra bok, ”Kundalini Meditation”, som jag använder mig mycket av.”

LÄSTIPS! Linn Hägglund: ”Jag kan inte se mitt liv utan träning”

Foto Kjell B Persson

 

NUVARANDE Filippa Berg: ”Fokus i all yoga är andningen”
NÄSTA Blue Billie och Bxxlights Daniela Upmark: ”Jag vill aldrig bli bekväm”