Blå Konst: Se bilderna på Acne Studios nya jeanskoncept!

Vet du inte hur du ska klara utan dina favoritjeans från Acne Studios? Skynda dig att bunkra upp, i morgon är de borta. Nu gör Acne om hela sitt jeanskoncept till Blå Konst och Acnes Jonny Johansson berättar mer för STYLEBY. Se kollektionen här!

Se delar av Blå Konst–kollektionen, både jeans och ready to wear, längst ner i artikeln.

Jeans är det mest personliga plagget som vi har i garderoben. När du hittat din modell så tenderar vi att köpa den om och om igen, och oddsen för att just din modell kommer från Acne Studios är ganska stora. Nu måste du hitta en ny favorit: Acne har lanserat ett nytt jeansutbud och ett nytt koncept. På jeansfronten erbjuds tre modeller för dam och tre för herr (naturligtvis i flera olika tvättar): En skinny, en rak och en rymligare. Plus jackor, shorts och kjolar.
20 år efter att Acne lanserade jeans med röda sömmar kommer nu deras nya jeanskoncept Blå Konst.
”Det ärliga svaret på frågan om varför vi gjort den här förändringen är ju att det anpassats efter mig, eftersom jag vill vara med och peta i allt. Acnes utbud är ju extremt stort idag, och vi behövde ett ramverk och vi ville ta ett nytt grepp om jeansen.”
Det greppet kan i korta drag beskrivas som att Acne skalat ner – men samtidigt skalat upp. Antalet jeansmodeller är färre, men i Blå Konst-konceptet (som även får en egen butik i Tokyo) ingår även från och med nu en ny jeansbaserad kollektion (alla plagg är inte i denim) varje säsong.
Det är ett smart drag. För när chocken lagt sig kommer kunderna hitta nya Acne-jeans att älska och dessutom möter Acne med de snabbare kollektionerna sina trendkänsliga kunder i deras längtan efter nya uttryck, snitt och silhuetter samt marknadens sug efter nyheter. Dessutom blir det ett sätt för Acne Studios att titta på denim med fräscha ögon, ett kreativt fönster lite utanför ”finmode”-världens ibland strikta ramar.
I den allra första Blå konst-kollektionen vilar en stark friluftskänsla. Fiskarhattar, funktionsbälten, boots och plagg som för tankarna till naturen snarare än city.

Acne

Jonny Johansson

Berätta om den outdoorsy känslan som finns i första Blå Konst-kollektionen?
”Den känslan var viktigt för mig att få in i kollektionen, som är en slags nystart. Det finns en känsla av att börja om. Och jag vill visa att vi har så jävla nära till natur här i Sverige. Vi har enormt många som arbetar hos oss på Acne Studios som kommer från andra länder, och de blir ofta helt chockade över den närhet vi har till naturen. Hur närvarande naturen är i våra liv, även här i stan. Vi lever ju med naturen på riktigt. När vi kommer med kängor till jobbet är det inte ett modestatement för att det är snö och vi blir blöta om fötterna annars. Det är först nu jag hajjat hur fint det är, både i mode och som företeelse. De stackarna som jobbar i Paris är ju fast där. De har en lägenhet, jobbar på dagarna och går ner till kvarterskrogen på kvällen och så snurrar det där. De är liksom fast i city. Vi har ganska lätt att ta oss till naturen på ett sätt som är otroligt lyxigt.”
Och nu ska hela världen inte bara ta del av Sveriges outdoorslifestyle, ska hela världenen ska lära sig uttala Blå Konst nu?
”Man behöver ju inte säga Blå Konst om man inte vill. Men det var ett arbetsnamn, och många tyckte det var så dåligt … ”
… att du ville behålla det?
”Ja, då tycker jag att man kan behålla det så länge man orkar. Det hade ju kunnat heta ’workwear’ också liksom, men det hade ju inte varit alltför kul. Tvärtom – det hade ju varit tråkigt. Och det är ju onödigt.”

Blå Konst – jeans samt kollektion:

 

 

NUVARANDE Blå Konst: Se bilderna på Acne Studios nya jeanskoncept!
NÄSTA SHOPPING: Vårens 10 snyggaste vita sneakers