Ät din hudvård Gör maten till en del av beautyrutinen! Rätt kost är som hudvård från insidan, och dessutom smarrigt och snabbt att svänga ihop. Möt skönhetsredaktören Maria Ahlgren som har skrivit en hel bok fylld av härliga hudvårdsrecept – du får två av dem serverade.

Ät din hudvård

Huden är vårt största organ, och samtidigt som det skyddar oss är det ett fönster för vad som sker inne i våra kroppar. Genom att kombinera rätt mat med effektiva produkter får du hudvård som verkar från insidan och ut. Damernas Världs skönhetsredaktör Maria Ahlgren lägger lika mycket tid i köket som i badrummet (inte en självklarhet för en beautynörd). I ”Beautyfood” berättar hon om hur hon styrde upp sina hudproblem med hjälp av mat, och dessutom delar hon med sig av de Instagramvänliga recepten.

STYLEBYs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn träffade Maria över en beautyproofad tofusallad och diskuterade hudvård från insidan och ut.

Maria: Jag kom först i kontakt med begreppet ’beauty food’ när jag flyttade till Tokyo för tio år sedan. Där intervjuade jag många kvinnor i skönhetsbranschen och de framhöll alltid matens roll för hud och hår. Jag blev snabbt stammis på alla Tokyos kaféer och restauranger som specialiserade sig på skönhetsmat.”

Anja: Vad är viktigast i japanskornas beautymåltid?

”De är väldigt förtjusta i sin miso, en fermenterad, probiotisk sojapasta. Tofu och sojabönor var också många kvinnors favoritmat och de innehåller fytonäringsämnen som man kan koppla till hudens elasticitet. Givetvis också mycket grönsaker, oftast ångade så att de är lättare att bryta ner. Dessutom mycket brunt ris. Det var under de här åren som LCHF-hysterin var som allra värst i Sverige och kolhydrater målades upp som djävulen. Samtidigt satt jag på andra sidan jorden och åt brunt ris varje dag och hade aldrig mått så bra i hela mitt liv.”

A: Hur märkte du skillnad på din egen hud?

”Jag har alltid haft problem med torr hud och atopiskt eksem, men under Japanåren blev det jättemycket bättre. Jag är helt övertygad om att maten spelade en stor roll i det, samtidigt som det är ett fuktigare klimat och jag stressade mindre. Det var som om huden läkte inifrån. När jag började intressera mig för beautyfood så var jag en riktig partytjej, det var mycket billigt vin, cigg och sena nätter. Nu har jag aldrig eksem längre.”

A: I boken märker man ibland av gamla party-Maria! Jag gillar verkligen att du inte sätter upp några direkt förbud. Förutom ciggen då.

”Jag vill på ett superpeppande sätt få folk att se på mat på ett nytt sätt. Addera saker i stället för att plocka bort och sedan löser sig resten av sig självt. Förbud ger bara dåligt samvete och ångest och det har de flesta tillräckligt av ändå.

A: Det finns många härliga, söta recept i boken, men du använder dig aldrig av vanligt, vitt socker.

”Sockrets skador är så väl dokumenterade, men är du på en middag och blir bjuden på en god dessert betyder inte det att du har raserat något – tvärtom! Själen ska ha sitt och man ska kunna njuta av livet.

A: I dina recept använder du dig i stället av alternativa sötningsmetoder.

”Jag använder mig jättemycket av yakonsirap, det kan vara lite svårt att få tag på, och dyrt, men det är det absolut bästa.

A: Är den mindre blodsockerhöjande?

”Precis, och innehåller sockerarten FOS (fructooligosaccharides), som stimulerar de goda tarmbakterierna och har därmed en probiotisk verkan, samtidigt som själva sockret inte tas upp av kroppen.

A: Juice har ju länge varit en trend i hälsokretsar, men personligen föredrar jag smoothies för fibrerna.

”Just från blodsockersynpunkt är det ju ofta bättre och man håller sig mättare längre. Men framför allt är det så jobbigt att diska ur juicemaskinen. Men smoothies är kanon för att få i sig mycket grönsaker.

A: Recepten är i huvudsak veganska förutom några fiskrätter.

”Min bas är grön och sedan lägger jag till lite fisk och ägg – jag älskar ägg!

A: Har du några tips för att få alla i familjen att äta samma hälsosamma middag?

”Ugnsbakad lax med valfria, beautyproofade tillbehör älskar hela familjen. Smoothisar och bananglass med valfri topping gör vi mycket också.”

Anja: Vi äter pannkakor gjorda på ägg, banan och kokosmjöl minst en gång i veckan. Min dotter tycker de är godare än vanliga pannkakor. Middag behöver inte vara så mastigt heller, min man älskar acaibowl, så det åt vi till middag i går.

Maria:”Vi gjorde en sjukt god blåbärsglass till middag, sedan bara öste på med jordnötssmör och granola. Det är ju mer näring i det än köttbullar och potatis. Ni är väl inne på grönt te också? A: Vi dricker massor av japanskt grönt te. M: Det är också en fantastisk bra beautygrej. Min pappa bodde i Hongkong när jag var yngre och jobbade inom medicinteknik. Under den tiden hade jag det som värst med eksem, och de kinesiska läkarna ordinerade grönt te – som hjälpte! Min pappa fick skeppa säckar med gräsgrönt te till Sverige.

A: Jag dricker mycket kaffe också, men det har ju fått lite oförtjänt dåligt rykte.

M: Jag älskar kaffe och hyllar det i min bok. Tillsammans med choklad blir det en underbar antioxidantbomb.

A: Många kan tycka att det känns stort och jobbigt att lägga om kosten, men om man ändå är intresserad, vad tycker du att man ska börja med?

M: Börja med att beautyproofa ett mål om dagen, byt till exempel ut frukostmackan mot en grön smoothie.

A: Just smoothie går faktiskt väldigt snabbt och enkelt att göra. Köp en bra stavmixer! Jag investerade i en helgjuten stavmixer från Bamix som jag använt varje dag sedan dess. Se heller inte kosten som något krav, utan som något kul!

M: Den skönhetsboostande maten är ju så god också! Är man skönhetsjunkie kan man slå två flugor i en smäll, att äta gott samtidigt som man får en glow. I boken finns en beautypedia som listar vad olika råvaror har för effekt på huden. För mig är det en supermorot, speciellt när jag började. Det blev mycket roligare att äta en avokado när man samtidigt vet att hudcellerna badar i beautynäring.

A: Man blir sin egen hudterapeut i köket! Japanerna är ju annars väldigt förtjusta i kollagen, det finns alltifrån kollagenshots till kollagentuggummin.Vad anser du om det?

M: Det finns väl egentligen inget som tyder på att inta någon annans kollagen skulle ha någon betydelse för ens eget kollagen, däremot kan man ju sätta i gång sin egen kollagensyntes genom till exempel citron och dess C-vitamin.

A: Jag köpte placentapiller i Japan, gjorda av moderkaka från gris. Jag märkte ingen stor skillnad, men ett litet enskilt piller har ju också delvis begränsade möjligheter att göra dramatiska förändringar.

M: Jag tar Imeeden-tabletter som jag tycker är väldigt bra, som är marint protein och som har många studier bakom sig.

A: Vilka andra kosttillskott tar du?

M: Eftersom jag inte äter kött äter jag extra B12, sedan tar jag probiotika, extra omega-3 om jag inte fått i mig tillräckligt med fisk och magnesium. I perioder tar jag ett flytande järntillskott också.

A: Jag har skalat ner mitt intag av kosttillskott och tar bara det som jag tycker gör skillnad för mitt mående. Jag äter en jordbaserad probiotika, omega-3, magnesium och zink på kvällen. Ibland järntabletter när jag har mens, om jag inte får i mig en stor köttbit, och på vintern D-vitamin.

M: All spenat i världen kan ju tyvärr inte nå upp till köttbitsstandard.

A: Annars finns det ju ganska få studier som bevisar fördelarna med att trycka sig en massa extra vitaminer i tablettform.

M: Man blir ju så rädd för att fucka upp den naturliga balansen. Om man äter ett överskott av något kanske upptaget hämmas av något annat.

A: Och den risken finns ju inte med vanlig mat. När det gäller hudvård på ytan, vad är dina favoriter?

M: Jag är en sucker för hederlig, beprövat effektiv hudvård. Jag älskar retinol!

A: Det är oslagbart! Jag såg att du också använder Medik8 r-Retinoate Cream.

M: Den är så sjukt bra. Sedan gillar jag Akademiklinikens Retinol.

A: Akademiklinikens Glow Oil är också underbar.

M: C-vitamin är en stapelvara för mig i hudvård. Varje morgon applicerar jag C-vitamin och sedan solskydd. På kvällen BHA-syra och sedan retinol. Jag är väldigt inne på hightech-hudvård, vilket jag tror många av oss skönhetsredaktörer är. Det må vara härligt att ha någon naturlig body lotion som bara doftar gott, men i ansiktet vill jag bara ha …

A: Resultat!

M: Beautyfood är ju egentligen en förlängning av hudvården, även utanför badrummet. Kombinationen av rätt mat och effektiv hudvård är smashing.

FLUFF MED BLÅBÄR, VANILJ OCH KARDEMUMMA

”Om du vill skippa vassleproteinet men ändå ha en tjock glasskonsistens, lägg i en näve frysta bananbitar i stället. En hel liten eller en halv stor banan blir lagom. Lucumapulver och mesquite-mjöl ger en kolaliknande sötma, men kan uteslutas om du inte hittar dem.”

1 PORTION

1 1⁄2 dl vegomjölk
225 g frysta blåbär
1 msk yakonsirap eller flytande kokosnektar
2 msk vassleproteinpulver med vaniljsmak en nypa vaniljpulver en nypa malen kardemumma
1⁄2 msk lucumapulver eller mesquite-mjöl
Mixa alla ingredienser alldeles slätt. Söta mer om det behövs. Servera genast.

BANANPANNKAKOR MED CHIASYLT OCH RAW CHOKLADSÅS

12 PANNKAKOR

2 stora fullmogna bananer
6 ägg 1 dl mandelmjöl
1⁄2 dl vegomjölk en nypa vaniljpulver en nypa malen kanel kokosolja att steka i

RAW CHOKLADSÅS

1 dl kokosolja (rumstempererad, låt den stå någon minut i kylen om den är för rinnig)
1⁄2 dl yakonsirap
3 msk raw kakao
2 tsk vaniljpulver

TOPPING

chiasylt färska bär färsk frukt Skala bananerna och dela dem i lite mindre bitar. Mixa dem med ägg, mandelmjöl, mjölk, vaniljpulver och kanel i en bunke med stavmixer tills smeten är riktigt luftig. Låt den svälla cirka 10 minuter. Rör ihop kokosoljan med sirap, kakao och vaniljpulver till en jämn chokladsås. Stek sedan lite smet i taget i en panna med kokosolja på medelvärme tills pannkakorna är gyllenbruna (du ska kunna fl ippa dem utan att de rinner). Servera med sylt och mängder av bär och frukter.

TIPS! STYLEBYS NYA HÖSTBOX ÄR ÄNTLIGEN HÄR, FYLLD TILL BREDDEN MED FANTASTISKA SKÖNHETSPRODUKTER FRÅN VÄLKÄNDA VARUMÄRKEN – MER INFO HITTAR DU HÄR

Foto LINA EIDENBERG ADAMO ur boken ”Beautyfood” (Norstedts)

NUVARANDE Ät din hudvård (2 härliga hudvårdsrecept)
NÄSTA Är årets omslag redan gjort? Med 2018-års största modell