#6 Chefredaktörens stilsommar: ”Den ultimata handbagagepackningen”

Under juli månad bjuder STYLEBYs chefredaktör Jonna Bergh på sina bästa krönikor genom åren. Läs och njut av en ny krönika varje dag – vart du än befinner dig i sommar!

Stilsommar_6

I Louis Vuittons butik i Stockholm minglar inbjudna gäster med var sitt glas champagne. Själv står jag stilla på ett väl utvalt ställe och rör mig inte ur fläcken. Som ett iskallt rovdjur står jag blickstilla – totalt fokuserad på den mörka fransos som står vid ett bord, placerat i ett av butikens hörn. Men tro inte att det är fransosen som sådan som gör att jag bevakar min plats som om jag var tretton och stod först i kön på ett One Direction-gig. Det är vad fransosen är i stånd att göra som tar upp min totala intressesfär. Framför honom ligger en tom, monogramerad kabinväska, och en mängd plagg och accessoarer som är alldeles för många för att få plats i väskan. Tror man. Men på elegant bruten engelska berättar fransosen att han ska få plats med allt i kabinväskan  (”enough to take jo over ze luxurios weekende, maybe in beau Pari!”). Det som sedan händer är för evigt tatuerat i min hjärnbalk. Fransosen börjar packa väskan med en kirurgs precision (jag svimmar nästan), och några minuter senare när han slutligen stänger väskan ligger ingenting – ingenting! – kvar på bordet. Och jag är alldeles yr av pepp.

Jag är nämligen en total handbagage-junkie. För mig är varje resa en utmaning och en anledning att tänka ut, och sedermera verkställa, den ultimata handbagagepackningen. Det är inte bara på grund av att jag är för snål för att betala extra för incheckat bagage, eller det faktum att jag blir sur av att köa till bagdrop-disken. Det är även utmaningen som sådan. Att på ett  väldigt begränsat utrymme, både  storleks- och viktmässigt, lyckas sätta ihop en packning som tar dig igenom din resas alla aktiviteter utan stilkompromisser gör mig hög.

På resor som är kortare än en vecka reser jag alltid endast med kabinväska, och med tiden har det även blivit en sport att ha ett så litet bagage som möjligt. Hittills leder en weekendresa till Oslo som jag spenderade med enbart en liten handväska och dess innehåll, samt en resa till Venedig där jag då reste jag med min Céline-tote, som svalde såväl festkläder som löparuppställning och skönhetsarsenal och ombyte till dagen därpå. Hemligheten och förutsättningen för en minimal packning är ju givetvis att garderoben har många kombinationsmöjligheter samt plagg och accessoarer som funkar i många sammanhang (tack Manolo Blahnik och Stella McCartney).

Mitt överdrivna intresse för att att handbagagepacka har även resulterat i ett nördigt intresse för själva grejen man packar i – kabinväskan. När mina vänner knarkar Hemnet knarkar jag Rimowa-modeller (och -färger!). För mig är jakten på den perfekta kabinväskan att likställa med jakten på de perfekta jeansen. I skrivande stund äger jag tre stycken kabinväskor – ingen av dem är naturligtvis ultimat (eller är det något jag inbillar mig för att få fortsätta jaga?). Ställ mig i en gate och jag synar systematiskt och noggrant samtliga medresenärers kabinväskor med blicken. Bedömer dem. Berömmer dem. Avfärdar dem. Fantiserar om hur de packat dem. Nickar respektfullt åt dem som har haffat ett extra fint exemplar. På den tidigare nämnda resan till Venedig var jag högst sannolikt en hårsmån från att bli polisanmäld av en stackars italienare som hade oturen att ha råkat köpa just den kabinväska som är min senaste crush. Jag gick till frågvis attack redan i gaten, och fortsatte sedan jaga honom med ingående frågor om väskan hela vägen in i planet. Livrädd tryckte han in väskan i förvaringsutrymmet och tryckte sig själv längst in mot fönstret med flackande blick. Jag kan på ett sätt förstå honom: Jagad av en 190 cm (inklusive klack) lång blondish svenska som vill prata kabinväskor – det kan vara lite skrämmande. Väl framme har jag aldrig sett någon som haft så bråttom av ett flygplan i hela mitt liv. Vilket var beklagligt då jag under resan mellan Schiphol och Venedig kommit på några frågor till som jag ville ställa.

”I get ideas about what’s essential when packing my suit-case” har en gång Diane von Furstenberg sagt. Snacka om att jag håller med. Om Diane med detta alltså menar att det är själva packningen hon tänker på. Men det gör hon ju så klart. (Eller?)

TIPS! GÄSTA STOCKHOLMS NYA STORA MODE- OCH SKÖNHETSFESTIVAL – STYLEBY KOMMER ATT VARA DÄR!

NUVARANDE #6 Chefredaktörens stilsommar: ”Den ultimata handbagagepackningen”
NÄSTA #7 Chefredaktörens stilsommar: ”En väska är ju lite som en månadslön”