#5 Chefredaktörens stilsommar: ”Jag lider av scarfskräck!”

Under juli månad bjuder STYLEBYs chefredaktör Jonna Bergh på sina bästa krönikor genom åren. Läs och njut av en ny krönika varje dag – vart du än befinner dig i sommar!

Stilsommar_5
Jag lider av scarfskräck. Denna lika klassiska som uråldriga accessoar, som i det antika Rom kallades för ”svettduk” (vilket inte direkt gör den mer attraktiv i min bok), och yours truly är som Hedi Slimane och Cathy Horyn, som kortkort och uringat. Vi lirar helt enkelt inte.

Trots upprepade försök har jag aldrig lyckats att få en scarf att naturligt smälta in i min stil. De fåtalet gånger jag försökt så tar scarfen över. Som i ett trollslag blir jag någon helt annan. Scarfen är att likna vid en glupsk parasit som tuggar i sig hela mitt stilmässiga uttryck, och som reducerar mig till endast ett obekvämt värddjur. Scarfen är som en fladdrig svulst på en övrigt fullt frisk outfit.

Scarfen är garderobens Rubiks kub (nej, skaparen har ingen relation till Anja); färgglad (oftast), oräknerliga variatonsmöjligheter (Rubiks kub har 43 252 003 274 489 856 000, scarfen typ lika många) och där vissa fingerfärdiga personer löser problemet på under tio sekunder är den för mig, totalt omöjlig att få ordning på. Hobbypsykologen i mig förstår givetvis att modefobin grundar sig i att jag innerst inne är knäckt över att jag inte lyckats knäcka koden. Det finns ju personer som bär scarf på ett hett sätt, och det irriterar mig naturligtvis oerhört att jag inte lyckas.

Mina invändningar mot scarfen har genom åren främst varit tre:

1. Felanvänd åldrar den dig oftast med 20 år.

2. De bästa lookerna handlar i merparten av fall att skala bort allt onödigt, och scarfen måste sägas vara själva definitionen av ”onödigt”

3. Du kan av okunskap ge ut signaler som kan försätta dig i märkliga situationer då sättet du bär scarf används som kod i vissa subkulturer.

Till exemepel är det inte en jättebra idé att bära en blå scarf om du är på semester i Los Angeles och råkar befinna dig i ett område som styrs av gänget Bloods. Om du inte går igång på att suga på tår rekommenderas ej heller att bära en aprikos scarf i bakfickan – scarfer i bakfickan skulle jag hur som helst undvika då det signalerar olika typer av sexuella böjelser (såvida det inte är just det du vill signalera). En scarf kan även indikera att du är ett fan av Sverigeaktuella scarfpundarna Aerosmith, ett band som i mitt tycke borde lagts in på scarfrehab för tjugo år sen.  Ja, du fattar. Scarves är rena dynamiten. Jag är, inte utan grund, livrädd för dem.

Så en dag händer det. Jag får en present. Lådan är platt. Den är fyrkantig. Den är starkt orange. Jag behöver inte ens se hästemblemet för att veta vad den innhehåller. De modeintresserade kvinnor som inte vet vad som väntar inne i en platt, fyrkantig, starkt orange låda är lätträknande. De flesta vet att där inne lurar en av modets absoluta ikoner. I lådan ligger en Hermès-scarf.

Att äga minst en scarf från Hermès ”ingår” i varje sann modegarderob. Och att jag, som är chefredaktör för ett ledande modemagasin, inte redan har en min ägo är ju bara det en skandal i det lilla. En konstig blandning av skräck och hoppfullhet sprida sig i kroppen. Är det nu jag äntligen ska knäcka koden? Ska en äkta Hermès-scarf äntligen lösa mitt livs stora stilmysterium? Jag tar upp den. Färgerna är magiska. Mönstret är ett konstverk. Sidentyget är underbart. Den är faktiskt helt ljuvlig. Jag tar upp den, lägger den om halsen. Men … Nä. Hur jag än gör, knyter, fixar och trixar så får jag det inte att funka. Till slut måste jag ge upp, och jag viker försiktigt men bestämt ner den i lådan igen.

På en hylla i vårt hem står en Rubiks kub med alla sex sidor färgmässigt intakta. Jag gav för länge sedan upp försöken att lösa den som ett proffs – och klistrade helt enkelt om färglapparna istället. Jag placerar den oranga, platta lådan på hyllan, sätter kuben ovanpå.

Idag har jag accepterat att alla livets mysterier inte är för mig att lösa. Men det är ändå lite härligt att de finns.

TIPS! GÄSTA STOCKHOLMS NYA STORA MODE- OCH SKÖNHETSFESTIVAL – STYLEBY KOMMER ATT VARA DÄR!

NUVARANDE #5 Chefredaktörens stilsommar: ”Jag lider av scarfskräck!”
NÄSTA Magiska Marocko: Modepersonligheterna om sin favoritplats