#4 Chefredaktörens stilsommar: ”Vad har gulliga kläder med Kurt Cobain att göra?”

Under juli månad bjuder STYLEBYs chefredaktör Jonna Bergh på sina bästa krönikor genom åren. Läs och njut av en ny krönika varje dag – vart du än befinner dig i sommar!

Stilsommar_4

Den 5 april är det över 20 år sedan Kurt Cobain valde att dö för egen hand – i slitna jeans och Converse på fötterna. Då hade det inte ens gått tre år sedan ”Smells Like Teen Spirit”, en låt som kickade i gång ett av de största musik- och stilskeendena i modern (nåja, halvmodern) tid och som var den indirekta orsaken till att en irriterad Pappa Bergh under senhösten 1991 ropade ”Var i h-e är min rutiga flanellskjorta?” från klädkammaren. Grungens intåg i mitt liv ledde också till att Mamma Bergh under högsommaren kände sig tvungen att ifrågasätta lämpligheten i att bära tjock mössa, en gammal skinnjacka och Dr Martens till klänning – på fest? Nämnda kängor blev lite senare orsaken till det kaos som utbröt då Pappa Bergh en kväll, i ett tillstånd av generositet, bestämde sig för att putsa upp dem till ”nyskick”. I stället för den tacksamma kram han förväntade sig erhålla från sin dotter, fann han sig bli idiotförklarad av ett vansinnigt tornårsmonster som beskyllde honom för att a) ”inte fatta någonting”, b) ha förstört kängornas perfekta patina som målmedvetet        jobbats upp under en ”hel jävla Roskildefestival” och c) ”ha förstört mitt liv”.

För en identifikationstörstande gymnasietjej kunde grungen inte kommit mer lägligt, såväl musikaliskt som attityd- och stilmässigt. Varken då eller nu kände jag mig hemma i ”snygg tjej”-idealet – jag ville, och vill väl fortfarande antar jag, utstråla något annat. Styrka, pondus, coolness! Slitna jeans, skjortor, skinnjacka och randiga tröjor hjälpte mig att förmedla just detta. Om jag hårdrar det (och möjligen krymper silhuetten något) är detta viktiga nyckelplagg i min stil än i dag, och skinnjackan från den tiden är fortfarande min favorit. Mina Dr Martens finns kvar på hyllan bredvid mina Converse. Den grå- bruna koftan, inspirerad av den Kurt bar på ”MTV Unplugged”, har överlevt åtskilliga garderobsrensningar. Pappas skjortor är återlämnade, men ersatta av skjortor jag själv betalat. Och min pyjamas, översållad av supergulliga glada hundar, är helt klart ett av mina mest använda plagg. Men, hallå, vänta nu? Vad har gulliga kläder med Kurt Cobain att göra?

Under 1900-talets sista skälvande månader hamnar jag – äntligen! – i en soffa tillsammans med Courtney Love. Hon frågar: ”Träffade du någonsin Kurt?” ”Nä, jag såg honom bara spela”, svarar jag och nämner Nirvanas gig på Sjöhistoriska i Stockholm 1992, och att jag såg henne cykla runt backstage med stor mage (parets dotter Frances Bean föddes två månader senare). Courtney nickar och minns: Under Stockholmsbesöket går Kurt och Courtney till hotellets souvenirshop. Kurt blir alldeles till sig i grungetrasorna när han ser en liten urgullig babymössa, och glad som en speleman (han var ju förvisso just en speleman) köper han den till sin ofödda dotter. ”Det är den gulligaste mössa du kan tänka dig, en vit med stora blommor på och med röda band. Kurt älskade den mössan.” Jag vet precis vilken hon menar: Dalamössan, en svensk babyklassiker. Jag ser nog lite chockad ut, för Courtney säger: ”Kurt kunde faktiskt gilla gulliga saker också.”

När min pyjamas, som i sin gullighet sticker ut från allt annat jag äger i klädväg, införlivades i min garderob tänkte jag just på den historien. Jag tror inte att en enda av dem som känner mig skulle gissa att den pyjamasen tillhör mig. Dess gullighetsfaktor är så skyhög att risken är överhängande att Miley Cyrus skulle kaskadkräkas vid dess blotta åsyn. Vid tiden för Kurt Cobains bortgång var jag i hennes ålder, och min reaktion skulle förmodligen varit just så. Men nu älskar jag den. I dag, två decennier senare, har min inre riot grrrl mognat. Men i min garderob är Kurt Cobain fortfarande i högsta grad levande – i såväl det hårda som i det gulliga. I dag är jag stor nog att slippa välja.

TIPS! GÄSTA STOCKHOLMS NYA STORA MODE- OCH SKÖNHETSFESTIVAL – STYLEBY KOMMER ATT VARA DÄR!
NUVARANDE #4 Chefredaktörens stilsommar: ”Vad har gulliga kläder med Kurt Cobain att göra?”
NÄSTA Maria Thereses holistiska skönhetsval