#28 Chefredaktörens stilsommar: ”Kläder ett uttryck för kärlek”

Under juli månad bjuder STYLEBYs chefredaktör Jonna Bergh på sina bästa krönikor genom åren. Läs och njut av en ny krönika varje dag – vart du än befinner dig i sommar!

Stilsommar_28

Kläder. Läser du STYLEBY så älskar du dem, förmodligen mer innerligt än de flesta. Du drömmer om dem, du sparar till dem, du blir lycklig av dem. Du samlar på dem, du beundrar dem, du vill visa dig själv med hjälp av dem. Kort sagt så är dina kläder något starkt personligt.

Så är också jag van vid att förhålla mig till kläder. Det är något härligt, något roligt och viktigt – och i mitt fall även en väldigt stor del av mitt arbete. Men så en lördag under hösten 2016 fick jag hålla på med kläder på ett helt annat sätt än vad jag är van vid. Jag befann mig i en stor lagerbyggnad i ett fabriksområde utanför Enköping tillsammans med en mängd andra volontärer för initiativet ”Vi gör vad vi kan”. Vi sorterade kläder, tält, sovsäckar, skor och hygienprodukter som packades i lådor och därefter skickades till Lesbos. Väl där delades innehållet ut till de kalla, blöta människor som flytt över Medelhavet utan ägodelar och torra kläder. Det var ett väldigt ödmjukt gäng som delvis under tystnad – man blev rätt spak av att se en stor låda med små barnkängor fyllas upp, det var omöjligt att inte tänka på att alla de där skorna snart skulle sitta på små kalla, blöta barnfötter – öppnade tusentals svarta sopsäckar med inlämnade saker. Jag blev placerad på ”grovsorteringen”, där vår uppgift var att öppna säckar och sortera bort kläder som var smutsiga (jodå, det fanns en hel del sådant) och de som inte var gångbara i en flyktingsituation (jag kasserade bland annat ett partylinne i bjärta färger med texten ”I love Rhodos” skrivet med strass).   

Det finns någonting väldigt intimt med att gå igenom människors kläder. Det känns lite för nära ibland. Efter en stund såg jag de här människorna framför mig – hon som älskade (eller kanske hade älskat) Filippa K, mannen som klädde sig som om han spelade golf 24/7, capribyxkvinnan, han som gått upp en storlek, hon som shoppar så mycket att hon inte ens hinner använda kläderna, som har prislapparna kvar. Hen som klär sitt barn genusmedvetet. Han som känner sig tuff i flanellskjortor. Hon som klär sig nästan som jag själv. Han som gillar den marina stilen. De fanns alla där bland säckarna, alla hade skänkt en bit av sig själva till de människor som inget har.  

Det var också intressant att plagg och accessoarer som i vår värld har hög status inte alls har det på Lesbos. Där är en liten it-bag värdelös – där är istället rejäla ryggsäckar (till och med sådana med ett slött reklambudskap okänsligt tryckt bakpå) som rymmer dina få ägodelar och med vilken du kan vandra långa sträckor, högsta valuta. Plagg jag i min vardag bryr mig extremt lite om gjorde mig här så glad att hjärtat nästan hoppade ur bröstet. ”Åh, tre varma nylonjackor!”, ”Fodrade barnkängor!”, ”Fyra fleecetröjor!”, ”Gravidjeans!”, ”Fyra helt nya tre-pack bomullstrosor i storlek L!”, ”Nästan nya sneakers!”. 

Jag, som till vardags på min höjd höjer ett uppskattande ögonbryn när jag fingrar på de finaste kvaliteter från världens bästa och mest exklusiva modemärken, blev i en hangar utanför Enköping alldeles till mig av att öppna en svart plastsäck och där hitta en lite använd, men fullt fräsch och fin, vinterjacka i herrstorlek 52.

Som en person som intresserar sig för kläder i högre grad än genomsnittet blir man ibland avfärdad som ytlig. Så är de inte, kläder är viktigt. Denna lördag utanför Enköping blev det extra tydligt hur viktigt kläder är för överlevnad, för människovärde – och hur det kan uttrycka kärlek för andra människor. Jag blir fortfarande oerhört rörd när jag tänker på alla medmänniskor som beslutat sig för att skänka något av det mest personliga en människa har – sina kläder. Det är ingenting mindre än ett uttryck för kärlek. Tack alla som bidrar, jag är stolt över att vara en av oss.   

TIPS! GÄSTA STOCKHOLMS NYA STORA MODE- OCH SKÖNHETSFESTIVAL – STYLEBY KOMMER ATT VARA DÄR!

NUVARANDE #28 Chefredaktörens stilsommar: ”Kläder ett uttryck för kärlek”
NÄSTA #26 Chefredaktörens stilsommar: ”’Catwalk’ får en helt ny betydelse”