#27 Chefredaktörens stilsommar: ”Shoppa av rätt anledning”

Under juli månad bjuder STYLEBYs chefredaktör Jonna Bergh på sina bästa krönikor genom åren. Läs och njut av en ny krönika varje dag – vart du än befinner dig i sommar!

Stilsommar_27

En vän säger att hon har haft bättre dagar. Bättre veckor. Ja, faktiskt bättre månader. Hon är framgångsrik i sitt arbete, hon deltar i det sociala och hennes yttre bär inte några spår, så vitt jag kan uppfatta, av att hon är låg. Men ångest kring stressen, kraven och en känsla av meningslöshet fyller hennes inre. Hon berättar att hennes garderob har utökats enormt sedan hon började känna så här. Shopping har blivit hennes sätt att dämpa ångest.

En tur på stan eller klick klick på valfri websajt får allt att kännas bättre. En kort stund bara, men ändå. En ovetenskaplig enkät bland vänner och bekanta stärker bilden av shopping som självmedicinering – shopping är en ångestdämpare.

”Tio procent av min garderob består av plagg och accessoarer jag aldrig skulle köpt om jag inte ångestshoppade,” uppskattar en vän. ”Visst, några av de saker jag ångestshoppat använder jag en hel del, men den övervägande delen är ju inget jag köpt för att jag vill ha dem egentligen, eller behöver dem. I dag är de mest ett dåligt samvete i garderoben, som ironiskt nog bara ger mig mer ångest.”

Tio procent hos en enda person… Jag vågar inte tänka på hur stor del av den modekonsumtion som görs i världen som direkt kan härledas till ångestshopping – stress som ska kanaliseras, ångest som ska dämpas, tristess som ska stävjas, tankar som ska skingras. 

Handen på hjärtat tror jag att vi ägnar oss åt detta lite till mans. Jag
vet att jag stundtals använder shopping som snuttefilt. En oro över pressen på jobbet, status i relationer eller, i
dessa oroliga dagar, världsläget kan    dämpas lite genom en påse från shoppinggatan eller klick i webbshoppen. En ångestshoppad tröja är som socker – en snabb kick av energi och välbefinnande, men som dessvärre väldigt snart tappar effekten och lämnar dig med samma innehållslöshet som innan och som bara blir ytterligare ett dåligt samvete.

I april deltog jag som gäst på Global Change Award, en tävling i innovation som instiftats av H&M Foundation med uppgift att lyfta fram och stödja idéer som ska hjälpa till att få bukt med den åverkan klädproduktion har på miljön. (Jag var klädd i två köp som jag har gott miljösamvete över: en svart klänning från Céline inköpt begagnad på Vestiaire Collective och ett par svarta Manolo Blahnik-pumps, en present till mig själv efter mitt första halvmaraton för tre år sedan och som jag använder otroligt ofta både dag- och kvällstid.) Fantastiska uppfinningar presenteras: Vegetariskt läder gjort av överblivet druvskal från vinindustrin! Tyg framställt av komockor! Och så vidare. Fantastiskt alltihop, i publiken häpnar jag och känner stor tillförsikt inför framtiden. 

Två dagar senare smäller det på Drottninggatan i Stockholm. Terrorn tar ett gastkramande tag om oss alla, men vänds på ett otroligt sätt till något positivt – öppenheten och medmänskligheten tar över. Sakta spirar hoppet igen, ångesten motas i grind. En känsla av gemenskap och kärlek löser upp hårda knutar, världen känns trots det hemska som ett uthärdligt ställe. Till och med vacker.

Vår jord och vi som bor här har många, stora problem i dag. Det allmänna tillståndet av oro, stress och psykisk ohälsa är ett av dem som blir allt mer tydligt här i Sverige. Och när jag sitter där på Global Change Award och applåderar alla fantastiska uppfinningar så funderar jag på om inte ett av sätten att få bukt med den rådande konsumtionstakten – som vi alla är medvetna om att vi måste förändra om miljön ska förbättras och jordens tillgångar ska räcka till i framtiden  – är just att få bukt med vårt mindset. Att minska behovet av ångestshopping skulle ge ett enormt utslag på kortsiktig och meningslös konsumtion. Att självmedicinera jobbiga känslor och stress med sitt kreditkort är fel väg att gå. Så nästa  gång du shoppar, tänk efter: Är ditt köp genomtänkt – eller är det socker? Fråga dig själv om tröjan går att byta ut mot ett samtal med en vän, kjolen mot en powerwalk eller jeansen mot ett besök på gymmet? Min utmaning till dig: Hitta ett annat sätt att hantera ångest och stress än att skaffa ytterligare en för snabbt shoppad klänning som försvinner in i garderobens horisont.

TIPS! STYLEBY bjuder in dig till en härlig tjejweekend till Palma de Mallorca – läs mer här!

NUVARANDE #27 Chefredaktörens stilsommar: ”Shoppa av rätt anledning”
NÄSTA #28 Chefredaktörens stilsommar: ”Kläder ett uttryck för kärlek”