#25 Chefredaktörens stilsommar: ”Semesterköpen som slog fel”

Under juli månad bjuder STYLEBYs chefredaktör Jonna Bergh på sina bästa krönikor genom åren. Läs och njut av en ny krönika varje dag – vart du än befinner dig i sommar!

Stilsommar_25

Côte d’Azur! Det frasiga ljudet av palmer som rör sig i brisen från Medelhavet. Det konstanta klirrandet från glas där rosévinet aldrig sinar. Doften av blommor, vyn över strandrestaurangernas solblekta parasoller och det franska sorlet … Franska rivieran är underbar. Från Saint- Tropez till Menton, jag älskar allt.

Men lika mycket som Rivieran gjort för mitt välbefinnande – lika lite har den gjort för min garderob. Faktum är att den har stått mig dyrt. Mycket dyrt. Pengar som jag kunde ha lagt på ett ännu godare vin, ytterligare ett par, tre eller fem långa middagar – eller kanske till och med kunnat sparas till en annan resa – har nu gått till riktiga stolpskott till modeköp, lika obegripliga som verklighetsfrånvända.   

Så här är det: Min stil är raka motsatsen till boho chic. Min garderob innehåller inga böljande silhuetter, klara färger eller plagg med fantasifulla utsmyckningar. Långa strandklänningar, sandaler med stenar, paljetterade väskor … nej, det är inte jag. Dessvärre glömmer jag ibland bort vad som är ”jag” när jag reser till ställen där den rådande stilen är lite annorlunda från min. Eftersom jag är en person som lätt blir uppslukad av saker och stolt innehavare av så kallad all in-personlighet så kan shoppingrundor under semestrar ofta gå över styr.

Som i Cannes. Där står jag så plötsligt i en av Croisettens lyxbutiker med en påse i handen. Vilket i sig så klart är helt okej, till och med önskvärt. Vad som är långt mycket mindre okej är påsens innehåll – värmen, stämningen och alla snygga människor på den franska semesterorten har gjort att jag plötsligt på riktigt verkar tro att jag är något slags reinkarnation av Jade Jagger. Jag har köpt en böljande bohoklänning – dessutom försedd med fransarna från helvetet. Där och då är jag supernöjd och känner att den här klänningen verkligen kommer att öka mitt livsnjut och kommer att bli använd. Två dagar senare när jag packar upp hemma i Stockholm infinner sig dock en helt annan känsla.

”Vad i helvvvv… har jag köpt?”

På plats i mitt riktiga liv så är denna mycket märkliga, och totalt icke-jag, klänning ett totalt hjärnsläpp. Behöver jag säga att klänningen fick enkel biljett loppis och att jag alltså fick äta pasta rouge (spaghetti med ketchup) i två veckor helt i onödan?

Jag är långt ifrån ensam om att drabbas av dränering av bankkontot på grund av märkliga semesterköp. Mitt fransfail är en petitess om man jämför med min bästa vän Saras stolpskott i Cannes: en tungfärgad, tuttkort mockajacka från Gianfranco Ferré som hon köpte för 15 lax när hon var bakfull på rosé. Eller när hon, gripen av platsens atmosfär, slog till på ett par skor med utseendet hälften tysk medeltidsriddarhosa, hälften indianmockasin, i Santa Fe, USA. Det är även på sin plats att nämna den höga hatt av strå hon älskade så i Tokyo – den ser jag inte så mycket av när vi umgås här hemma, så att säga…

Hattar är ju ett typiskt ”härligt” resköp, men som hemma i Sverige kan sammanfattas med ett enda ord: Ångest. Jag minns med fasa den gigantiska cowboyhatt som jag kände mig extremt cool i när jag hängde runt i Joshua Tree, USA. Jag köpte till och med en extra väska till den för att få med mig den hem, och kryddade argumentet för denna galna aktivitet med argumentet ”Och jag äger ju faktiskt ingen hatt!”. Att det finns en anledning till att jag inte äger hattar – jag är helt enkelt inte någon hattmänniska – hade jag plötsligt förträngt. Vart hatten tog vägen? Jag vill minnas att den arkiverades i soptunnan strax efter hemkomst, då jag återfått min sans och goda smak.

TIPS! GÄSTA STOCKHOLMS NYA STORA MODE- OCH SKÖNHETSFESTIVAL – STYLEBY KOMMER ATT VARA DÄR!

NUVARANDE #25 Chefredaktörens stilsommar: ”Semesterköpen som slog fel”
NÄSTA #24 Chefredaktörens stilsommar: ”Terapin som tar dig ur stilkriser”