#23 Chefredaktörens stilsommar: ”Få saker slår ett bra hudvårdstips”

Under juli månad bjuder STYLEBYs chefredaktör Jonna Bergh på sina bästa krönikor genom åren. Läs och njut av en ny krönika varje dag – vart du än befinner dig i sommar!

Stilsommar_23

I en risig bil sitter en bakbunden man, en förmodad medlem av Los Caballeros Templarios, en knarkkartell i Michoacán, Mexiko. Bredvid honom sitter en man och petar på honom med en pistol. Scenen är mycket obehaglig och hotfull, extremt jobbig att titta på. Pistol-mannen förolämpar (den förmodade) Tempelriddaren oupphörligen. Men plötsligt säger han: ”Vilken hudkräm använder du? Du har så mjuk hud!”

Hemma i den trygga tv-soffan skrattar jag till. Jag skäms efteråt, skyller på reptilhjärnan. Men frågan var så oväntad! Och så bisarr i just den här våldsamma situationen. 

Jag kan utan att överdriva säga att detta är den enda gången dokumentären ”Cartel Land”, en prisbelönt film om ett land i förfall, ett folk i skräck för knarkligor och fruktansvärda övergrepp som ingen verkar se någon lösning på, eventuellt ger dig skäl att fnissa. Den är genuint plågsam att se. Och mitt i all ond bråd död, all terror, allt övervåld, all avsaknad av respekt för mänskligt liv så frågar en beväpnad man nyfiket vilken hudkräm hans fånge använder. Under ett par sekunder uppstår en reva av vanligt liv i den där ultravåldsamma verkligheten.

Vi drar tillbaka klockan några år och befinner oss nu på själva antitesen av ”Cartel Land” – den kärleksfulla festivalen Peace & Love i Borlänge, där jag passar på att umgås med ett band jag känner. Deras vän, en sångare i ett amerikanskt band som headlinar festivalen, ansluter sig glatt till vårt festsugna gäng. Vi blir presenterade för varandra och jag sträcker fram handen, han sträcker fram sin. När det är dags för oss att släppa taget så håller jag kvar, samtidigt som jag tokstirrar honom rakt i ansiktet. Detta gör honom synligt nervös och han skakar på handen för att lossa mitt stabila grepp, samtidigt som han irriterat gläfser: ”Please, kan du sluta stirra!”

”Förlåt … Men …”, stammar jag, fortfarande utan att kunna slita blicken från hans ansikte.

Rockstjärnan har varit med förr. Han tror sig veta anledningen till mitt stirrande: Jag är starstruck av hans blotta närvaro. Men, får han snart veta, det är något helt annat som står för stjärnglansen.

”Förlåt … Men … Din hy! Den är så … fantastisk!” säger jag uppriktigt. För trots att rockstjärnan varit verksam sedan tidigt 90-tal så noterar jag förvånat, och imponerat, att hans hy är lika slät som hos en tv-puckare.

Då förändras allt … Han ger mig ett leende större än en turnébuss.

Efter detta blir vi BFF:s för en kväll. Nu för vi ett engagerat samtal om hudvård (han tackar främst sin mammas sida för sina goda gener, men berättar detaljerat om sina rengöringsrutiner och ger även krämtips). Stundtals känns det snarare som om vi är på en skönhetsmässa än en rockfestival. Jag har ärligt talat svårt att föreställa mig att han talar lika engagerat om sin musik som han talar om sin hudvårdsrutin.

Jag skulle vilja säga att få saker slår ett riktigt bra hudvårdstips – eller hudkomplimang. Jag menar det. Huden intresserar oss. Helt enkelt för att den är så mycket vi. Den visar oss hur vi mår, hur vi levt, våra rötter. Den oroar oss när den inte mår bra (helt enkelt för att det oftast betyder att vi faktiskt inte är i balans), och när den är till sin fördel känner vi oss med ens hetare och mer framgångsrika. Och huden går ju också att påverka, förbättra – om du vill, orkar och väljer att investera i den. Det visste rockstjärnan. Det visste pistolmannen. Och det vet du och jag. Därför gör jag som så många andra: pluggar STYLEBYs hudvårdssidor, och jag kastar mig över STYLEBY Beautypodd varje söndag i jakt på ännu mer kunskap, tips och namn på aktiva ingredienser. Inte bara för att bli mer nöjd med min hy – erfarenheten säger mig att ett hudvårdsintresse är bra av många anledningar.

Det kan till och med ge dig nya kompisar mitt i natten.

Ett nytt avsnitt av STYLEBY Beautypodd med Anja Skeppe Grahn och Camilla Åstrand kommer varje söndag. Du hittar den på iTunes, i Acast-appen eller där du hittar dina favoritpodcasts. 

TIPS! GÄSTA STOCKHOLMS NYA STORA MODE- OCH SKÖNHETSFESTIVAL – STYLEBY KOMMER ATT VARA DÄR!

NUVARANDE #23 Chefredaktörens stilsommar: ”Få saker slår ett bra hudvårdstips”
NÄSTA För 7 år sedan: Acne Studios tar klivet ut i världen