#20 Chefredaktörens stilsommar: ”Modebekräftelse är en underbar känsla”

Under juli månad bjuder STYLEBYs chefredaktör Jonna Bergh på sina bästa krönikor genom åren. Läs och njut av en ny krönika varje dag – vart du än befinner dig i sommar!

D

Stilsommar_20

”A Force of Her Own.” Det är rubriken, den är stor och drar sig över ett helt magasinsuppslag. En kvinna i 60-årsåldern med mörkt hår sitter tillbakalutad i en stökig miljö som jag uppfattar som en mind­re flott del av en filmstudio. Hon är klädd i jeans och svart upptill, hon bär diskreta örhängen. Hennes leende är roat, ögonen är pigga och blicken stark. På fötterna har hon ett par boots där dragkedjan inte är uppdragen – som om hon inte haft tid att sätta på dem ordentligt.

Det är något med bilden i Vanity Fairs Hollywoodnummer som gör att jag inte kan sluta titta på den. Annie Leibovitz har verkligen lyckats med porträttet. Jag vill krypa in i det. Jag vill vara den här kvinnan. Hon äger bilden, hon äger sig själv, hon äger miljön. Snart inser jag att hon i princip gör det – även i verkligheten utanför bilden.

Kathleen Kennedy har sedan 80-talet varit superproducent i Hollywood – Steven Spielberg gav henne förtroendet att producera ”E.T.” när hon blott var 29 år gammal och sedan har det rullat på. Hon har producerat ”Jurassic Park”-filmer, ”Schindler’s List”, ”Indiana Jones”-filmer … I dag är hon högsta bossen på George Lucas filmbolag Lucasfilm, där hon bland annat producerar ”Star Wars”-filmerna. Kvinnor som hon inspirerar mig så otroligt mycket. Jag slukar artikeln, vill aldrig sluta läsa.

Jag tittar på bilden som inleder artikeln igen. Det är något som känns så bekant på något sätt – men vad? Då ser jag vad det är och känslan i kroppen är omedelbar – pang! Upprymdheten tar över mig totalt i samma stund jag inser att Kathleen Kennedy och jag har något gemensamt. Vi har likadana Chanel-boots.

Jag känner mig med ens mycket närmre denna beundransvärda kvinna. Just i denna stund känns det faktum att vi provat ut och slagit till på likadana boots oerhört stort. Jag vill skryta, visa någon, vem som helst! ”Titta, den här übertunga personen och jag har likadana boots!” Dessvärre sitter jag fastspänd i en flygplanskabin, bredvid mig sover min son och även om jag skulle väcka honom skulle han vara måttligt intresserad (senare visar han sig dock vara mer intresserad än vad jag trodde, men enbart på grund av ”Star Wars” och ”Jurassic Park”-kopplingen).

Några minuter senare har jag sansat mig och tänker precis det som du högst troligt tänker: ”Herregud, hur kan man bli så till sig över att någon har likadana skor som man själv?”

Svaret är: Det är lätt att bli så till sig. Modebekräftelse är en underbar känsla. Att bli bekräftad av någon du respekterar, till och med ser upp till, i dina modeköp är ingenting annat än ljuvligt. Jag vill vara den typen av kvinna som Kathleen Kennedy representerar (på frågan om hon, i händelse av att hon varit producent på de första ”Star Wars”-filmerna, skulle ha klätt prinsessan Leia i guldbikini säger Kennedy: ”Med en kedja runt halsen? Det tror jag knappast.”), och vem din Kathleen Kennedy är vet bara du. Men blir du förlägen över att du blir fånigt glad när du ser din favoritbloggare, redaktör, popstjärna eller kompis i något du själv också införskaffat så vill jag säga: Du är långt ifrån ensam. 

När ett plagg eller accessoar funkar som allra bäst ger det dig en push – den klär på dig egenskaper du vill ha, eller förstärker känslor som du vill känna. Det kan vara kavajen som ger dig extra trygghet på viktiga jobbdragningar, klackarna som gör att du känner dig som största kapet i stan. Eller det kan vara Chanel-bootsen som gör att du känner dig som en kvinnlig powerproducent på Lucasfilm.

TIPS! GÄSTA STOCKHOLMS NYA STORA MODE- OCH SKÖNHETSFESTIVAL – STYLEBY KOMMER ATT VARA DÄR!

NUVARANDE #20 Chefredaktörens stilsommar: ”Modebekräftelse är en underbar känsla”
NÄSTA För 51 år sedan: Århundradets fest