#2 Chefredaktörens stilsommar: ”Skandalskorna”

Under juli månad bjuder STYLEBYs chefredaktör Jonna Bergh på sina bästa krönikor genom åren. Läs och njut av en ny krönika varje dag – vart du än befinner dig i sommar!

Stilsommar_2

Den tidigare svenske lagkaptenen i fotboll, Olof Mellberg, då stadig back i brittiska Aston Villa, kliver in på restaurangen. Sorlet dör. Tuggor av förstklassiga råvaror blir hängande kvar på gafflar, halvvägs inne i öppna munnar. Folk stirrar på den store Gullspångssonen Olof – ”Storsvensk” även kallad. Eller rättare sagt: Det stirras på hans fötter.

Storsvensk besöker lyxrestaurang – i badtofflor.

Storsvenskskvallradedärochdåomatthanstilmässigt var helt offside. Skor är din outfits pratbubbla – det är där du verkligen kommunicerar social status, subkulturtillhörighet, bankkontosaldo, personlig stil, attityd, modekoll.

En badsko 2006 skvallrade om total icke-koll. Men vad säger en badsko idag? Svar: Den totala motsatsen.

Det som vid en tidpunkt kan vara själva definitionen av ”lack of taste” kan med rätt kombination av het designer, tidsanda och ett sug efter något nytt göra samma plagg eller accessoar hetare än Georgias asfalt några år senare. Det här är inte på något sätt någon nyhet – det är modepsykologi, och denna trendresa är att jämföra med Sveriges hyfsat välbeställda medborgares Thailandsresa: Något ”alla” gör förr eller senare. Från trucker-kepsen till Buffalo-skon och allt däremellan – då och då lyser solen på dem och alla vill ha dem.

Och nu gassar trendsolen på badtofflan tack vare att Christopher Kane (2012 och 2017) och Stella McCartney (2012) skickade ut den på catwalken för våren och sommaren. Och för att det längtas efter något annat än den ”konstigaste sko vinner”-estetik som härjat de senaste åren. Det började vända efter den sista kollektionen Alexander McQueen himself stod bakom (s/s 10) före sin tragiska bortgång. Där presenterade McQueen det som i folkmun kom att kallas ”Alien-skorna” (efter likheterna med de utomjordingar som konstnären H R Gieger skapat för ”Alien”-filmerna), och efter det har det lik- som inte varit lönt att försöka ta ”konstig-sko-konceptet” vidare.

I dag är det inte klackar i form av kaststjärnor eller valfritt hus av Jørn Utzon som ger det största genomslaget – nu är det betydligt mindre, mer klassiska gester som ger utdelning. Exempelvis Rihanna, som chockade hela gamla England – i helt vanliga creepers. När hon uppträdde i vulgoprogrammet ”X-Factor” bar hon ett par ex av skomärket Label Undergrounds samarbete med Ashish Gupta. Skorna får du tillsammans med en vit penna, och du får sedan själv skriva, rita eller vad du nu vill göra på dem – Rihanna (eller snarare någon ettrig person i hennes stylistteam) valde att klottra dit ett ”FUCK OFF”. Välkänd punkestetik, som modevärlden anammar när de behöver sätta lite edge på sina produkter (till och med stela superlyx-Fendi har haft ett par DIY- produkter i sortimentet, till exempel en vit Baguette-väska med tillhörande tuschpennor, för att ”punka till” sina väskor).

”I was shocked. She’s a rebel!” skanderade 18-åriga Lucy Morgan, som suttit längst fram under framträdandet, till The Sun. Rihannas ”skandalsko”, en vanlig creeper med klotter på, blev hett stoff i pressen dagen därpå.

Själv hickade jag till Lady Gaga uppträdde på MTV Europe Music Awards i Belfast. Miss Shock-a-lot (som förresten bar Alien-skorna i videon till ”Bad Romance”) stack upp foten i luften – och skakade hela den uppkopplade generationen genom att presentera en helt vanlig … lackkänga. Utan vare sig köttslamsa, lampa eller jättekonstig klack. Bara en högst ordinär lackkänga i vanlig mormorsmodell. Twitter var i uppror hela kvällen. Att underleverera med finess på fötterna är helt klart det nya heta, och att badtofflan – och högst troligt även Olof Mellberg – går sitt livs stilsommar till mötes är därmed ett faktum.

TIPS! GÄSTA STOCKHOLMS NYA STORA MODE- OCH SKÖNHETSFESTIVAL – STYLEBY KOMMER ATT VARA DÄR!

NUVARANDE #2 Chefredaktörens stilsommar: ”Skandalskorna”
NÄSTA För 91 år sedan: Revolution för KVINNLIGT sportmode