#15 Chefredaktörens stilsommar: ”Jonna kommer ut ur garderoben”

Under juli månad bjuder STYLEBYs chefredaktör Jonna Bergh på sina bästa krönikor genom åren. Läs och njut av en ny krönika varje dag – vart du än befinner dig i sommar!

Stilsommar_15

Jonna kommer ut ur garderoben

Min första var en satt typ. Kort och bred. Och saknade helt djup. Rätt trist faktiskt, men jag var så liten då att det inte störde mig, jag hade ju inget att jämföra med. Mina nästkommande var längre, smalare och hade mer innehåll. Men ingen av dem var ”The One”, och under min tid i London levde jag faktiskt helt utan.

När jag flyttade till Sverige igen följde några fattiga år där jag fick nöja mig med rätt slitna, trasiga typer som varken var snygga, speciellt trevliga eller som förenklade min tillvaro. Tvärtom gjorde de mig ofta förbannad. Och även när kvaliteten steg så var de inte tillräckligt bra, långt ifrån. Samtidigt kunde jag se riktiga praktexemplar i serierna jag såg på tv – storvuxna och råsnygga! Åh, vad avundsjuka vi var på de kvinnor som lyckats införskaffa en sådan dröm!

Den som är modeintresserad och som säger att garderoben inte spelar någon roll ljuger. Och då talar jag alltså om den faktiska garderoben, själva förvaringsupplägget (inte det garderoben innehåller). Som chef för ett modemagasin brukar jag tänka att struktur ger utrymme för kreativiteten. Funkar det administrativa så får vi mer tid och energi att skapa magi med innehållet. Exakt samma sak gäller garderoben. Funkar din förvaring blir du mer kreativ med din stil. Den blir bättre och du sparar tid och – tada! – pengar! Jo, det är sant.

I höstas gjorde jag äntligen det som jag drömt om sedan jag var tonåring – jag skaffade mig klädförvaring värdig det fantastiska innehåll som jag under åren har samlat på mig. Hade jag förstått vilket lyft detta innebar för mitt liv generellt så skulle jag ha gjort det för länge sedan. Tidigare var mina garderobsdörrar kända under namnet ”Helvetets portar”, eftersom det brann där inne. Allt var kaos och inspirationen dog i princip direkt när jag såg de deppiga hyllorna där saker tryckts in med ett våld som skulle få mig dömd i rätten om det riktats mot en levande varelse.

Jag älskar ju mina kläder – varför behandlade jag dem så här?

Jag gjorde slag i saken och investerade i en riktig garderob, och – herregud! – vilken skillnad. Bara överblicken jag fick genom nätkorgar, galgstänger, hyllor och smart planering fick mig att inse att jag nog aldrig mer behöver köpa ett enda plagg. I alla fall inte när jag fyllt de få hål jag snabbt kunde konstatera att jag hade nu när jag fick överblick. När jag städade ut utrymmet bakom Helvetets portar hittade jag dessutom råsnygga grejer jag glömt att jag ägde – två (!) par Chloé-jeans från Stella McCartney-åren till exempel. Jag hittade även skatter jag insåg att jag inte längre skulle använda – hej då skinnjacka från Acne, lädertights från Helmut Lang och linne från Balenciaga  – jag sålde dem och kände mig duktig mot miljön och mitt bankkonto. Jag, som ofta mötts av känslan att inte ha något att ta på mig (och som ledde till en stor konsumtion av onödiga plagg), kände plötsligt att jag gick och shoppade varje dag – i min egen garderob! Nu har det gått snart ett halvår och jag har insett hur bra min ekonomi, mitt konsumtionsmönster och min stil mår av bra modeförvaring.

Bonus: Jag är inte längre avundsjuk på de där amerikanska tv-brudarnas perfekta exemplar – nu delar jag sovrum med min alldeles egna älskling.

TIPS! GÄSTA STOCKHOLMS NYA STORA MODE- OCH SKÖNHETSFESTIVAL – STYLEBY KOMMER ATT VARA DÄR!

NUVARANDE #15 Chefredaktörens stilsommar: ”Jonna kommer ut ur garderoben”
NÄSTA STYLEBY Highlights: Elin Kling träffar Noomi Rapace