13 karriärfrågor: Styleins Elin Alemdar ”Allt började med en lögn!”

Elin Almedar bodde i New York när hon plötsligt fann sig själv ljuga om att hon var stylist. Det blev ett tecken på vilken bana hon skulle välja i livet. Idag är hon Styleins grundare och designer. Inspireras av hennes karriärtips!

STYLEIN Elin Alemdar svartvit

Elin Alemdar är grundare och designer hos STYLEIN. STYLEBY ställde 13 karriärfrågor:

När förstod du vilken jobbväg i livet du skulle ta?
”För 15 år sedan när jag som 20-åring bodde i New York och började ljuga för folk – jag sa att jag var stylist hemma i Sverige.  Jag blev förälskad i tanken av att få klä en annan kvinna och det är än idag den största drivkraften.”

Vad köpte du för din fösta riktiga lön?
”Troligtvis alldeles för dyra skor.”

Var det läskigt att starta eget?
”Jag tycker det är läskigare att driva ett lite större bolag, som idag och ansvara för sju personers lön. Det är det som är så bra med att starta eget, att egentligen är det ju först senare som de större riskerna kommer in och spökar.”

Har du någonsin tvivlat på att du skulle klara det?
”Ja, tvivel tillhör tyvärr en del av den ångest som med jämna mellanrum infinner sig. Men jag säger som min vän Pamela – ’lite kreativ ångest är bara bra, då vet man att det man håller på med är på riktigt och verkligen betyder något!’”

Vad önskar du att du hade vetat i början av din yrkeskarriär?
”Att våga lyssna helt fullt ut på vad jag själv tycker är vackert och älskar att bära. Som modedesigner påverkas du vare sig du vill eller inte av så många olika röster men idag, 15 år senare är jag ganska bra på å skaka av mig.”

Vad är det viktigaste du lärt dig?
”Att ett nej inte alltid är ett nej, utan faktiskt kan innebära en öppning till något mycket bättre som kan bli ett ja. Kanske flummigt, men för mig är det väldigt tydligt att alla de hinder som jag och medarbetarna möter dagligen i utmaningar kring expansion, kunder, leverantörer med mera nästan alltid kan förvandlas till något positivt och bra. Det är bara svårt att se poängen och målet för alla hinder i vägen ibland.”

Vad gör du när du tappar sugen?
”Bokar in en lördagslånglunch som innebär vin, lunch, mera vin och sedan middag med mina bästisar.”
Stylein ss17 lookbook

Stylein SS17

Hur är du som chef?
”Svårt att svara på, men jag gissar att jag upplevs lite som en fotbollstränare. Vill liksom få med hela laget och skulle gärna skrika hejaramsor om det vara cool. Sen sätter jag väldigt mycket prestige i att få leda just ett team, så dagar när jag känner att mina kolleger faktiskt har kul på jobbet mår jag nog som bäst.”

Vad kräver du av dina anställda?
”Väldigt mycket engagemang, att de behandlar alla med lika mycket respekt och att de försöker komma ihåg att ha kul trots all stress.”

Vad kräver du av dig själv?
”Att jag ska bli bäst på det jag gör. Är ju skolad inom idrott och mina år som elitgymnast, när jag tränade två gånger per dag.”

Hur belönar du dig själv?
”Än idag med väldigt vackra skor.”

Hur mäter du framgång?
”Det varierar från dag till dag. En dag kan det vara att vår onlineshop haft en riktigt bra dagskassa, en annan att tjejerna på kontoret verkar ha bra flow, en tredje att press plockat upp Stylein i sin publikation. Men på ett mera spirituellt plan så jobbar jag på att just komma ihåg att glädjas vid en framgång eftersom alla mål bara känns just som ett mål, innan de är uppfyllda. I samma sekund som jag nått dit, har jag oftast glömt att det ens var ett mål.”

Vem är din mentor?
”Min vän Johannes sedan tio år tillbaka. En mycket klok man som ofta spelar djävulens advokat och ställer de där mest obekväma frågorna, men även kan lugna mig när det blåser som mest.”

Vilken är din bästa egenskap ur ett yrkesperspektiv?
”Att jag aldrig ger upp.”

Foto: Linda Alfvegren och Susanne Kindt

Stylein ss17 lookbook

Stylein SS17

LÄSTIPS: Läs samtalet mellan designern Carin Rodebjer och modechefen Columbine Smille. 

 

 

NUVARANDE 13 karriärfrågor: Styleins Elin Alemdar ”Allt började med en lögn!”
NÄSTA 3 favoritklipp med D&G:s nya ”Game of Thrones”-modell