#11 Chefredaktörens stilsommar: ”Det shoppingfria halvåret”

Under juli månad bjuder STYLEBYs chefredaktör Jonna Bergh på sina bästa krönikor genom åren. Läs och njut av en ny krönika varje dag – vart du än befinner dig i sommar!

Stilsommar_11

Det var sensommar när min vän Martin och jag insåg att vi satt i samma sits. Vi shoppade för många och för ogenomtänkta plagg. Detta ledde till att jag i stället för att gräva djupt i min garderobs rötter surfade på dess topp. En topp som ständigt krävde en ny spets i form av nya köp. De hetsiga inköpen gjorde i sin tur att plånboken tömdes utan att det låg så mycket tanke bakom köpen. Lite för sällan träffade jag bullseye, oftast blev det plagg som bara nästan var perfekta. Problemet med de nästan perfekta plaggen är – just det – att de inte är perfekta. Alltså stillades inte mitt begär och jag köpte snart en ny variant på samma plagg, och så där höll det på. Ända tills jag  förstod att det enda som skulle kunna stoppa denna djävulsdans är att jag hittade, och investerade i, plagget eller accessoaren jag faktiskt vill ha, eftersom det i det långa loppet skulle spara tid, garderobsspace (hårdvaluta) och, ja, pengar.

Det shoppingfria halvåret var Martins idé. Martins förslag: Inget, absolut inget, shoppande av kläder (och i hans fall även syntar) förrän tidigast den 1 januari nästa år.

Tanken var fasansfull – men lockande. Efter att ha lyckats förhandla till mig ett undantag för ett plånboksköp, så sa jag ja. En plånbok, utöver det ingen shopping förrän tidigast nyårsdagen. Deal.

Abstinensen började tyvärr redan dagen efter: 50-procentsrean på vårkollektionerna växlade opraktiskt nog upp till 70 procent. En tröja jag haft ögonen på i månader fanns kvar i min storlek till ett vrakpris (nåja, men den kostade faktiskt som ett halvt atomkraftverk före rean). ”Karaktär Jonna, karaktär”, rabblade jag maniskt och stängde ner nätshopping­sajten för att inte återvända på ett halvår.

Sensommar betyder slut på semestern och snart var jag på STYLEBYs redaktion igen. Där dignade moderummet (där vi förvarar de plagg vi använder i magasinet inför plåtningar) av frestelser. Jag besökte endast detta Hades i strikta jobbsammanhang, normalt tar jag gärna en svängom där inne för att uppdatera min personliga shoppinglista. Men inte nu, jag insåg att strikt avhållsamhet var bästa sättet att hålla min överenskommelse med Martin.

Efter några veckor blev det lättare. Jag hade accepterat att jag inte skulle köpa något på länge och hade upptäckt att för mig var att inte shoppa alls är betydligt lättare än att shoppa ”mindre”. Nolltolerans är så definitivt – det finns liksom inget övertalningsutrymme, och jag är en mästare på att övertala mig själv om att jag verkligen behöver ett par skor till.

Nu började de positiva effekterna kicka in. Utöver det uppenbara – mer pengar kvar som sparades för att investeras i framtida perfekta köp – så började jag få riktigt bra koll på min garderob. När den inte hela tiden fylldes på med nya saker så fick jag en bra analys av vilka plagg där inne jag faktiskt använde (bekväma tröjor av god kvalitet, välsittande skjortor, svarta jeans med en för min kropp bra passform), vilka jag inte använde alls (mönstrade plagg, osköna jeans, allt utan ärm) – och var hålen i min garderob fanns (en perfekt svart klänning som funkar både på möten, fest, för vardag och på semester).

Det blev ett lyckligt slut på den här historien. Utmaningen gav mig nya lärdomar om min garderob och stil, samt en ny shoppingstrategi. Idag gör jag grundlig research och spontanshoppar i princip aldrig. Detta har lett till färre och bättre köp som ger mig en mycket mindre, men en avsevärt mycket bättre och mer funktionell, garderob. Det ledde även till ett inköp av en perfekt svart klänning från Stella McCartney som idag är min största garderobsräddare.

Hur det gick med plånboken? Jo tack, bra! Jag har aldrig, vare sig förr eller senare, lagt så mycket tid på att researcha ett inköp, och det lönade sig. Jag använder den fortfarande – den är nämligen helt perfekt.

TIPS! STYLEBY bjuder in dig till en härlig tjejweekend till Palma de Mallorca – läs mer här!

NUVARANDE #11 Chefredaktörens stilsommar: ”Det shoppingfria halvåret”
NÄSTA #10 Chefredaktörens stilsommar: ”Kebnekaise-äventyr öppnade dörren till en helt ny garderob”