#10 Chefredaktörens stilsommar: ”Kebnekaise-äventyr öppnade dörren till en helt ny garderob”

Under juli månad bjuder STYLEBYs chefredaktör Jonna Bergh på sina bästa krönikor genom åren. Läs och njut av en ny krönika varje dag – vart du än befinner dig i sommar!

Stilsommar_10

Om du följer mig på Instagram (@editorjonnabergh) så vet du att jag 2014 besegrade Kebnekaises sydtopp, Sveriges högsta punkt. Efteråt kablade jag stolt ut bilden där jag poserar på snö-kammen 2 100 höjdmeter upp i luften, helt klädd i svarta funktionskläder och pilotbrillor. Jag har aldrig sett tuffare ut. 

Äventyret på Kebnekaise öppnade en helt ny värld för mig, en värld som jag sedan dess är totalt förlorad i och som jag kämpar mot att flytta in i för gott. Jag talar inte om bergsbestigarvärlden – tolv timmar uppför och nedför (båda lika jobbiga) ett bergsmassiv i svår terräng gjorde mig rätt mätt på att ta toppar. Nix, jag talar om en värld av gore-tex, svetsade fickor, ergonomiska huvor, WR-blixtlås, taffetafoder, stormskydd och tejpade sömmar … Jag talar om funktionsklädesvärlden – min nya favoritvärld.

Skärmavbild 2017-07-03 kl. 14.47.22

Som modeintresserad-över-genomsnittet så tar man (läs: jag) ju varje tillfälle att nörda ner sig i kläder. Ett inköp av en höstrock kan föregås av dagar i effektiv tid av gundlig research av silhuetter, snitt och material. Med det i åtanke så är det inte så svårt att förstå vad som händer när en modeintressserad-över-genomsnittet-person ska bestiga ett berg för första gången, och inför denna utmaning ska köpa passande kläder att utföra denna prestation i. Det blir som om en skattkista av kul öppnar sig för denna person att dyka ner i. Sagt och gjort – plask!

Det som sedan hände var att jag i timmar kunde förlora mig i research kring uttryck som contragrip, OrthoLite, Texapore, G-1000 …Det var som att presentera sextioelva nya knarksorter för en pundare. I takt med att Kebnekaise närmade sig minskade mina besök på, och mitt intresse för, Net-a-Porter, Mytheresa, Matches, Ebay och Vestiaire drastiskt och i stället googlade jag satan ur varje funktionsklädessajt på den här sidan ekvatorn. I stället för att gå i mode-butiker sökte jag upp källarlokaler där äventyrare förbereder sin packning och utbudet är så nördigt, tekniskt och underbart att jag kunde mysa omkring där i timmar. Samma människa – jag alltså – som bara för ett par krönikor sedan avfärdade ryggsäck som helt uteslutet    konstaterar nu att den 25 liters trekkingryggsäck som jag nu är stolt ägare till förmodligen är min favorit bland alla mina väskor. Jag kan, motvilligt, erkänna att om jag lagt lika mycket tid på att träna inför toppförsöket som jag la tid på att googla, läsa om samt prova olika skaljackor, kängor, underställ och tunna dunjackor skulle förmodligen Kebne­kaiseupplevelsen blivit lite mer angenäm för min del. Hade jag fördelat min tid något annorlunda hade jag kanske sluppit kravla mig likt en väldigt, ur funktionsklädesperspektiv, perfekt klädd Gollum uppför berget och förpesta luften för min grupp genom (tomma) hot om att jag ”efter detta ska ha som livsuppgift att jämna dig med marken, Keb-jävel!”.

Med mig ner från berget fick jag en magisk naturupplevelse, vetskapen att jag har ett pannben tjockare än sulan på Robyns skor (av totalt tolv timmar gick jag åtta på ren vilja efter att min bristande motion skvallrat om att jag förmodligen ägnat lite för mycket tid åt att titta på kläder och för lite åt att backträna) – och en besatthet av outdoorkläder.

Modevärlden har redan hijackat sportvärlden, sportinfluenserna i modet har pågått i många säsonger nu. Mitt tips, och önskan ska erkännas, är att outdoor-kläderna blir nästa område som modevärlden tar sig an. Att de tunna dunjackorna börjar dyka upp i magasinens modestories och på streetstylebilder tar jag som ett tecken, likaså vårt eget Stutterheims succé med sina regnjackor. Men tills detta händer på allvar försöker jag upprätthålla bilden av mig själv till den som förväntas av en chefredaktör för ett modemagasin genom att motstå min starka längtan efter att få bära skaljacka till jobbet. Men, tro mig, det kräver nästan lika mycket hjälp från pannbenet som när jag kravlade mig upp 2 100 meter över havet.

TIPS! GÄSTA STOCKHOLMS NYA STORA MODE- OCH SKÖNHETSFESTIVAL – STYLEBY KOMMER ATT VARA DÄR!

NUVARANDE #10 Chefredaktörens stilsommar: ”Kebnekaise-äventyr öppnade dörren till en helt ny garderob”
NÄSTA STYLEBY highlights: Elin Kling träffar sin stora idol Robyn